De labyrintrenner
Boek

De labyrintrenner (2024)/ James Dashner, vertaald [uit het Engels] door Rogier van Kappel

Thomas komt terecht in een groot doolhof waar zo'n honderd jongens moeten zien te overleven. Niemand weet waarom ze daar zijn. Na de komst van een meisje raken de gebeurtenissen in een stroomversnelling. Vanaf ca. 15 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Thomas' geheugen is gewist. Hij komt terecht in een labyrint met verschuivende stenen deuren. Thomas wil Renner worden om de uitgang van het labyrint te vinden. Dat kan alleen overdag, want 's nachts dreigt er dodelijk gevaar van grievers, deels dier en deels machine. Om zijn herinneringen terug te krijgen en de ware aard van hun verblijf te ontrafelen, de levens van anderen te redden en het labyrint te ontvluchten, neemt hij een drastisch besluit: hij moet zich laten prikken door dit ongedierte. In dit eerste deel van een trilogie wordt 'gesnoept' van andere dystopische (jeugd)romans, maar het verhaal heeft voldoende eigen stem om te boeien. Origineel is het eigen idioom: nobie, sjakkel en spitsvondige namen voor beroepsgroepen. Het verhaal is omringd door een mysterieus sfeertje, er is een continue dreiging. Ondanks veel tekstuele herhaling zorgt de onwetendheid van de personen, die op de protagonist Thomas na, vlak blijven, ervoor dat de lezer benieuwd is naar de afloop. Vanaf ca. 15 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789021490182 | 381 pagina's

Titel De labyrintrenner
Auteur James Dashner
Secundaire auteur Rogier van Kappel
Type materiaal Boek
Editie Vierendertigste druk;
Uitgave Amsterdam : Volt, 2024
Overige gegevens 381 pagina's - 22 cm
Annotatie 1e druk Nederlandse uitgave: Amsterdam : Q, 2014 - Vertaling van: The maze runner. - New York : Random House Inc., (c)2009
ISBN 9789021490182
PPN 440587212
Genre science-fiction
Thematrefwoord Overleven
Taal Nederlands

Relaties/Serie

De labyrintrenner
Boek

De labyrintrenner (2014-...)

vol. [1]
Uitgeleend
James Dashner