Levenslessen van de oermens
Boek

Levenslessen van de oermens hoe wij van onszelf vervreemd raakten en wat we daaraan kunnen doen ([2024])/ Kai Michel en Carel van Schaik, vertaald uit het Duits door Marten de Vries

Beschouwing over de evolutionaire psychologie van de mens, met een pleidooi voor een menselijker wereld met meer ruimte voor fysieke interactie en minder focus op individualiteit en technologie.

Aanwezigheid

Recensie

Een maatschappijkritische beschouwing over de sociale en psychologische evolutie van de mens. Het boek verklaart dat veel hedendaagse crises en persoonlijke problemen voortkomen uit de vervreemding van de mens in een hyperindividuele maatschappij. De auteurs beschrijven hoe recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de snel veranderende wereld steeds verder uit de pas gaat lopen met onze evolutionaire blauwdruk. Aan de hand van evolutionaire inzichten wordt uitgelegd dat de mens niet gemaakt is om om te gaan met extreme individualiteit, voortdurende prikkels en het leven achter schermen. De auteurs pleiten voor een menselijker wereld, met meer ruimte voor rust en fysieke interactie. Analytisch en bevlogen geschreven. Geschikt voor een brede tot geoefende lezersgroep. Carel van Schaik (1953) is een Nederlandse gedragswetenschapper en evolutiebioloog. Hij schreef meerdere boeken. Kai Michel (1967) is een Duitse historicus. Samen met Van Schaik schreef hij onder meer 'De waarheid over Eva', een bekroonde analyse van de sociale ongelijkheid tussen de seksen.

Specificaties

Nederlands | 9789463823319 | 376 pagina's

Titel Levenslessen van de oermens : hoe wij van onszelf vervreemd raakten en wat we daaraan kunnen doen
Auteur Carel van Schaik
Secundaire auteur Kai Michel ; Marten de Vries
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Balans, [2024]
Overige gegevens 376 pagina's - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Vertaling van: Mensch sein. - Hamburg : Rowohlt Verlag GmbH, (c)2023
ISBN 9789463823319
PPN 442545983
Rubriekscode 600.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Mensen; Evolutie ; Cultuurpsychologie ; Sociale psychologie
PIM Rubriek Lichaam en Gezondheid
PIM Trefwoord Evolutie