De toekomst van het verleden
Boek

De toekomst van het verleden reflecties over Nederlands slavernijverleden en erfgoed ([2024])/ Waldo Heilbron, voorwoord door Gloira Wekker ; voorwoord door MIguel Heilbron en Mitchell Esajas

Beschouwing over de doorwerking van het Nederlandse slavernijverleden in het heden, met een pleidooi voor het inbedden van zwarte perspectieven in een inclusieve geschiedschrijving.

Aanwezigheid

Recensie

Een invloedrijk boek over dekolonisatie van het Nederlandse slavernijverleden. Waldo Heilbron, voorvechter van de dekolonisatie van onze geschiedenis, belicht het slavernijverleden van Nederland en de doorwerking daarvan in het heden. Hij pleit voor nieuwe manieren van denken en onderzoek om ons verzwegen verleden beter te begrijpen en zwarte perspectieven in te bedden in een inclusieve geschiedschrijving. Dit boek vormt een van de kernteksten van The Black Archives en is nog steeds relevant in huidige gesprekken over de omgang met het slavernijverleden. Intelligent en verdiepend geschreven, met voorwoorden van Gloria Wekker, Miguel Heilbron en Mitchell Esajas. Met name geschikt voor geoefende lezers. Waldo Heilbron (Paramaribo, 1936 - Amsterdam, 2009) was actief bij de Vereniging Ons Suriname, als socioloog verbonden aan de UvA en werkte mee aan de oprichting van NiNsee en het nationaal slavernijmonument. 'De toekomst van het verleden' verscheen in 2006 en was zijn laatste boek. Heilbrons persoonlijke bibliotheek vormde vanaf 2015 een startcollectie van The Black Archives.

Specificaties

Nederlands | 9789045050812 | 143 pagina's

Titel De toekomst van het verleden : reflecties over Nederlands slavernijverleden en erfgoed
Auteur Waldo Heilbron
Secundaire auteur Gloria Wekker ; Miguel Heilbron ; Mitchell Esajas
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Atlas Contact, [2024]
Overige gegevens 143 pagina's - 22 cm
Annotatie Oorspronkelijke uitgave: Amsterdam : Stichting Museum Suriname, (c)2006 - Met literatuuropgave
ISBN 9789045050812
PPN 441932061
Rubriekscode 939.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Slavernij; Nederland; Geschiedenis ; Nederland; Koloniale geschiedenis
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Slavernij