Waar het licht is
Boek

Waar het licht is ([2018])/ Jennifer Niven, vertaald door Aleid van Eekelen-Benders

Violet en Finch (17, afwisselend ik-figuur) ontmoeten elkaar boven op de klokkentoren van school. Allebei overwegen ze er vanaf te springen. Finch leert Violet opnieuw van het leven te genieten. Maar lukt hem dat zelf ook? Vanaf ca. 15 jaar.

Recensie

Het toeval wil dat Finch zijn klasgenoot Violet (allebei 17, afwisselend ik-figuur) boven op de klokkentoren van school treft, waar ze - net als hij - overweegt van af te springen. Finch praat haar om. Wat volgt is een diepgaand gevoel van verbondenheid, waarbij Finch de emotioneel beschadigde Violet opnieuw van het leven leert genieten. Samen reizen ze voor een aardrijkskundeproject door de staat Indiana. Maar terwijl zij langzaam opbloeit, zakt hij steeds verder weg in donkere gedachten. Ondanks de aangrijpende thematiek weet de Amerikaanse schrijfster vals sentiment te vermijden in haar eerste roman voor jongeren. In heldere, speelse taal levert ze een uitgebalanceerd plot, vergezeld van sprekende details en een hoofdpersoon die onder je huid kruipt: Finch is cynisch, nu eens brutaal en dan weer onzeker, en bij vlagen totaal verknipt, waardoor de lezer voorvoelt dat het weleens slecht met hem zou kunnen aflopen. Tegen deze bonte persoonlijkheid steekt Violet wat magertjes af, het enige puntje van kritiek in een onverwacht rauw verhaal dat nog dagenlang door je hoofd blijft spoken. Kerntitel Jonge Jury 2016. Winaar Dioraphte Literatour Prijs 2016 en Winnaar Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen 2015-'16 (14-16 jaar). Vanaf ca. 15 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789048844500 | 333 pagina's

Titel Waar het licht is
Auteur Jennifer Niven
Secundaire auteur Aleid van Eekelen-Benders
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Moon, [2018]
Overige gegevens 333 pagina's - 22 cm
Annotatie Vertaald uit het Engels - Oorspronkelijke Nederlandse uitgave: (c)2015 - Vertaling van: All the bright places. - Random Hous, 2015
ISBN 9789048844500
PPN 416174647
Genre psychologische roman
Thematrefwoord Liefde ; Zelfdoding ; Depressiviteit ; Rouwproces
Taal Nederlands