Moeders oudste
Boek

Moeders oudste (2024)/ Willy Pétillon, met tekeningen van Freddie Langeler ; tekstbewerking 2024: Wijnand C. van de Meeberg

Aan het begin van de twintigste eeuw worstelt een meisje, de oudste in een gezin van vijf, met de verwachtingen van haar moeder. Ze vecht voor haar onafhankelijkheid en probeert haar droom om schrijfster te worden na te jagen. Met zwart-witillustraties. Vanaf ca. 15 jaar en ouder.

Aanwezigheid

Recensie

Een heruitgave van een jeugdverhaal uit de jaren twintig over genderrollen, familieverwachtingen en zelfontplooiing, dat zich afspeelt aan het begin van de twintigste eeuw. Francis, ook wel Frans, is de oudste dochter in een gezin van vijf en worstelt met de verwachtingen van haar moeder om zich te richten op huishoudelijke taken en de zorg voor haar jongere zusjes. Haar droom om schrijfster te worden leidt tot spanningen binnen het gezin. Ondanks de toenemende druk en teleurstelling blijft ze vastberaden om haar droom na te jagen en vecht ze voor haar onafhankelijkheid. In oudmodische, kabbelende stijl geschreven. Met enkele zwart-witillustraties. Vanaf ca. 15 jaar en ouder. Willy Pétillon, pseudoniem van H.W. van Tienhoven-Mulder (1883-1948), was een bekende Nederlandse vertaler en jeugdauteur. Ze schreef meer dan honderd boeken, gericht op meisjes en jonge vrouwen, waarin ze thema's als emancipatie en de zoektocht naar geluk behandelde . 'Moeders oudste' werd oorspronkelijk gepubliceerd in 1921. Deze versie is een heruitgave met aangepaste spelling van de tweede druk uit 1929.

Specificaties

Nederlands | 9789085485285 | 190 pagina's

Titel Moeders oudste
Auteur Willy Pétillon
Secundaire auteur Freddie Langeler ; Wijnand C. van de Meeberg
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : De Laatste der Mohikanen, 2024
Overige gegevens 190 pagina's - zwart-wit illustraties - 23 cm
Annotatie Heruitgave van de tweede druk uit 1929 - 1e druk: Amsterdam : Van Holkema & Warendorf, 1921
ISBN 9789085485285
PPN 443304580
Genre historische roman - feministische verhalen - kinderleven
Thematrefwoord Familierelaties ; Emancipatie ; Zelfverwerkelijking ; Twintigste eeuw
Taal Nederlands