De maan en het vuur
Boek

De maan en het vuur roman ([2024])/ Cesare Pavese, vertaald uit het Italiaans door Max Nord ; met een nawoord van Emilia Menkveld

Na twintig jaar keert een rijke man terug naar Piëmonte. Het platteland van zijn jeugd is aangetast door de Tweede Wereldoorlog. Hij probeert te begrijpen wat er tijdens het fascisme is gebeurd in zijn geboortedorp en welke kloof er is ontstaan tussen hem en zijn enige overlevende jeugdvriend.

Recensie

Een diepgaande roman over jeugdherinneringen, vriendschap, rijkdom & armoede en oorlog. Na twintig jaar keert een man terug naar Piëmonte. Het platteland van zijn jeugd is aangetast door de Tweede Wereldoorlog. In Californië is hij erg rijk geworden, maar zijn herinneringen aan zijn jeugd als wees zijn nog scherp. Samen met zijn enige overlevende jeugdvriend, Nuto, bezoekt hij de plekken uit zijn kindertijd. Hij probeert te begrijpen welke gruwelijkheden er tijdens het fascisme zijn voltrokken in zijn geboortedorp, welke kloof er is ontstaan tussen Nuto en hem en hoe het heden en verleden met elkaar verbonden zijn. In beeldende, vloeiende stijl geschreven. Met name geschikt voor een literaire lezersgroep. Cesare Pavese (Santo Stefano Belbo, 1908 - Turijn, 1950) was schrijver, scenarist, dichter, vertaler en uitgever. Hij schreef vele boeken en voor zijn oeuvre won hij de Premio Strega. Zijn werk wordt in meer dan dertig landen uitgegeven. 'De maan en het vuur' werd oorspronkelijk gepubliceerd in 1950 en was de laatste roman van Pavese.

Specificaties

Nederlands | 9789464521498 | 221 pagina's

Titel De maan en het vuur : roman
Auteur Cesare Pavese
Secundaire auteur Max Nord ; Emilia Menkveld
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Cossee, [2024]
Overige gegevens 221 pagina's - 20 cm
Annotatie Vertaling van: La luna e i falò. - 1950
ISBN 9789464521498
PPN 441940498
Genre sociale roman - psychologische roman
Thematrefwoord Jeugdervaringen ; Oorlogservaringen ; Piemonte; 20e eeuw ; Fascisme
Taal Nederlands