Het trieste der tropen
Boek

Het trieste der tropen (cop. 2004)/ Claude Lévi-Strauss, vert. [uit het Frans] door Marianne Kaas

Verslag van een reis door de binnenlanden van Brazilie afgewisseld met cultuurfilosofische beschouwingen over de antropologie.

Aanwezigheid

Recensie

Dit boek wordt algemeen beschouwd als een van de meesterwerken in de antropologische literatuur. De auteur was hoogleraar antropologie aan de Sorbonne te Parijs en de grondlegger van het Structuralisme, de leer die de wereld om ons heen probeert te verklaren vanuit binaire tegenstellingen. Hij brengt uitgebreid verslag uit van zijn veldwerk onder enkele indianenvolken in het Braziliaanse regenwoud, dat hij in de jaren dertig van de twintigste eeuw heeft gedaan. Hij schreef het boek echter pas in de jaren vijftig, zodat het naast boeiende beschrijvingen ook scherpzinnige theoretische reflecties en analyses oplevert, inclusief vergelijkingen met observaties van wat de auteur op zijn reizen door Amerika, India en andere landen heeft gezien. Uitstekende, recente vertaling. Een 'must' voor antropologen, niet-westers sociologen en de studenten in deze wetenschappen. Foto's en tekeningen in zwart-wit, kleine druk. Met register.

Specificaties

Nederlands | 9789045017259

Titel Het trieste der tropen
Auteur Claude Levi-Strauss
Secundaire auteur Marianne Kaas
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam [etc.] : Atlas, cop. 2004
Overige gegevens 479 p., [48] p. pl - ill - 23 cm
Annotatie Oorspr. Nederlandse uitg. vert. door G.A.J. Emonds: Utrecht [etc.] : Het Spectrum, 1962. - (Aula-boeken ; 107) - Met lit. opg., reg - Vert. van: Tristes tropiques. - Paris : Plon, 1955
ISBN 9789045017259
PPN 265773326
Rubriekscode Brazilië 954.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Indianen; Brazilië; Culturele antropologie ; Inheemse volken; Brazilië; Culturele antropologie
PIM Rubriek Landen en Volken
PIM Trefwoord Inheemse volken

Relaties/Serie

Klassieke reizen
Boek

Klassieke reizen (1997-...)

vol.
Uitgeleend