Zaterdag
Luisterboek

Zaterdag hoorspel (cop. 2006)/ naar de roman van Ian McEwan, bew. en regie: Hans van Hechten ; met Huub Stapel ... [et al.] ;

Op de dag van de grote demonstratie tegen de dreigende oorlog in Irak in februari 2003 groeit bij een Londense neurochirurg de angst voor terrorisme.

Recensie

Met 'Zaterdag' schreef McEwan een geweldige roman* over de neurochirurg Perowne en zijn gezin die op de zaterdag in 2003 dat in Londen wordt geprotesteerd tegen de naderende oorlog in Irak, geconfronteerd worden met het kwaad dat in hun eigen huis doordringt. Deze hoorspelbewerking is in technische zin prima en de rollen worden vertolkt door goede acteurs, maar zowel de beklemmende spanning van de roman als de beschouwingen over de Westerse samenleving na 11 september 2001 en over de kracht van literatuur en liefde, blijken lastig over te brengen voor wie het boek kent. Minder gelukkig is ook de van de roman afwijkende keuze voor het ik-perspectief. Het cd-boekje bevat het gedicht van Matthew Arnold dat in de roman een belangrijke rol speelt, informatie over de ziekte van Huntington, waaraan een van de personages lijdt, een (zonder bronvermelding) uit NRC Handelsblad overgenomen artikel van Arnold Heumakers over de roman en een matige verantwoording van de bewerker die tot tweemaal toe verklaart zijn best te hebben gedaan. Dat is hem geraden, als je zo'n toproman onder handen neemt.

Specificaties

Nederlands | 9789077858004

Titel Zaterdag : hoorspel
Auteur Ian McEwan
Secundaire auteur Hans van Hechten ; Huub Stapel
Type materiaal Luisterboek
Uitgave [Loosdrecht] : Hoorspelfabriek, cop. 2006
Overige gegevens 1 audio-cd (72 min.) - 1 tekst (15 p.)
Annotatie Hoorspel naar het gelijknamige boek in vert. van Rien Verhoef: Amsterdam : De Harmonie, 2005
ISBN 9789077858004
PPN 297510746
Genre sociale roman - psychologische roman
Thematrefwoord Terrorisme
Taal Nederlands