Geloven in een God die niet bestaat
Boek

Geloven in een God die niet bestaat manifest van een atheïstische dominee (cop. 2007)/ Klaas Hendrikse, met een voorw. van Harry Kuitert

Persoonlijke visie van de predikant van de Protestantse Kerk in Nederland op het christelijk geloof en het functioneren van de kerk.

Aanwezigheid

Recensie

Hendrikse, predikant binnen de Protestantse Kerk in Nederland, geeft zijn kijk op kerk en geloof. Hij wil van het oude godsbeeld af, maar nadrukkelijk niet van het gesprek over God. God als Almachtig Opperwezen heeft de auteur achter zich gelaten. Het gezag van de bijbel is beperkt; zekerheden ontlenen we er niet aan. We moeten trouwens helemaal geen antwoorden zoeken, maar eerst helder de vragen stellen. God is voor de auteur een realiteit in die zin dat je over hem kunt spreken als degene die met je meegaat op je levensweg. Daarom is de zelftypering van Hendrikse als atheïst onjuist. Hij deelt met atheïsten de opvatting dat God in onze werkelijkheid niet bestaat, maar veel binnenkerkelijke christenen zijn dit met hem eens. Hij gaat in debat met atheïsten als Philipse en Dawkins en positioneert zich zo als niet-atheïst. Over bidden en zijn predikantschap schrijft hij overtuigend, persoonlijk en integer. Zijn visie op de kerk als falende instelling is helder en heeft overtuigingskracht. Zijn beeld van wat de kerk zou kunnen zijn met het eetcafé als metafoor is boeiend. Dit boek zou in elke kerkgemeente in kringverband gelezen moeten worden. Met voetnoten en een voorwoord door H.M. Kuitert.

Specificaties

Nederlands | 9789046803080

Titel Geloven in een God die niet bestaat : manifest van een atheïstische dominee
Auteur Klaas Hendrikse
Secundaire auteur H.M. Kuitert
Type materiaal Boek
Uitgave [Amsterdam] : Nieuw Amsterdam, cop. 2007
Overige gegevens 204 p - 21 cm
Annotatie Met lit. opg
ISBN 9789046803080
PPN 304526096
Rubriekscode 254.7
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Atheïsme ; Geloofsbeleving
PIM Rubriek Religie
PIM Trefwoord Geloofsbeleving