Alcohol- en drugsverslaving
Boek

Alcohol- en drugsverslaving een gids voor effectief gebleken behandelingen (cop. 2007)/ Paul Emmelkamp, Ellen Vedel, [vert. uit het Engels: Marion Kriele]

Aanwezigheid

Recensie

Het boek behandelt de laatste wetenschappelijke bevindingen en behandelmethoden op het gebied van alcohol- en drugsverslaving. Allereerst worden middelengebruik en stoornissen in het middelengebruik beschreven. Dan volgt een hoofdstuk over klinische interventies zoals training in copingvaardigheden en farmacotherapie. De teksten worden onderbroken door voorbeeldsituaties; er is daarnaast een apart hoofdstuk gewijd aan gevalsbeschrijvingen waardoor de methoden in de praktijk vorm krijgen. Ook complicerende factoren zoals suïcidaal gedrag en persoonlijkheidsstoornissen komen aan de orde. Kortom: het boek levert de basisinformatie die benodigd is voor de behandeling van patiënten die middelen misbruiken. Het boek is uitermate geschikt voor hulpverleners en beleidsmakers, maar ook voor psychotherapeuten en sociaalpsychiatrisch verpleegkundigen in de verslavingszorg. Voorkennis op genoemde gebieden is vereist om de inhoud van dit boek tot zijn recht te laten komen. De uitvoerige literatuurlijst dient om verdere verdieping te kunnen vinden op de deelonderwerpen.

Specificaties

Nederlands | 9789057122453

Titel Alcohol- en drugsverslaving : een gids voor effectief gebleken behandelingen
Auteur Paul Emmelkamp ; Ellen Vedel
Secundaire auteur Marion Kriele
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Nieuwezijds, cop. 2007
Overige gegevens XII, 281 p - ill - 24 cm
Annotatie Met index, lit. opg - Vert. van: Evidence-based treatment for alcohol and drug abuse : a practitioner's guide to theory, methods and practice. - New York [etc.] : Routledge, 2006. - (Practical clinical guidebooks)
ISBN 9789057122453
PPN 304671320
Rubriekscode 614.7
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Alcoholisme ; Drugsgebruik