Burger en politiek
Boek

Burger en politiek participatie als brug over de vertrouwenskloof (2007)/ Hans de Waard, Klaas-Jan Rodenburg, met een voorw. van Pieter Tops

Bestuurskundig model voor de deelname van burgers aan de lokale politiek, getoetst aan de praktijk in vijf Nederlandse gemeenten.

Aanwezigheid

Recensie

In dit kleine, vierkante boekje gaan organisatieadviseurs Hans de Waard en Klaas-Jan Rodenburg in op het veelbesproken idee dat de burger zou moeten participeren in de politieke besluitvorming. In een eerste deel presenteren de auteurs een conceptueel model waarbij de burger geleidelijk bij de beleidsontwikkeling wordt betrokken. Het tweede deel onderzoekt hoe bestuurders en ambtenaren uit vijf gemeenten (Assen, Wychen, Amersfoort, Apeldoorn en Lingwaal) de participatie van de burgers bij het beleid ervaren hebben. In het derde en laatste deel krijgen we een overzicht van de conclusies op basis van de onderzoeken in bovengenoemde gemeenten. Ten slotte doen de auteurs vanuit deze ervaring ook nog een reeks aanbevelingen voor verder onderzoek. Achteraan volgt een bijlage met 'denkkaders van bestuurlijke strategieën'. Het betoog wordt verlucht met afbeeldingen in kleur. Een informatief boekje dat uitnodigt tot debat en aanzet tot uitdieping van het onderwerp. Geschikt voor een ruim publiek van politiek geëngageerden. Overzichtelijke tweekolommendruk met kleine letter.

Specificaties

Nederlands | 9789044121506

Titel Burger en politiek : participatie als brug over de vertrouwenskloof
Auteur Hans de Waard ; Klaas-Jan Rodenburg
Type materiaal Boek
Uitgave Antwerpen : Garant, 2007
Overige gegevens 78 p - ill - 20×20 cm
Annotatie Met lit. opg
ISBN 9789044121506
PPN 305087533
Rubriekscode 393.53
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Gemeentebestuur; Burgerparticipatie
Trefwoord Apeldoorn
Lingewaal
Politiek
Gemeentebestuur