Speer
Boek

Speer een biografie (2008)/ Joachim Fest, vert. uit het Duits Louw Dijkstra, Annemieke Hornstra en Jantsje Post

Levensbeschrijving van de Duitse architect (1905-1981), die voor Hitler talrijke gebouwen ontwierp en tijdens de Tweede Wereldoorlog diens minister van bewapening werd.

Aanwezigheid

Recensie

Albert Speer was een begenadigd architect, die in de ban kwam van Hitler. Hij ontwierp onder meer een (nooit gebouwd) pompeus nieuw stadscentrum voor Berlijn. In de Tweede Wereldoorlog stelde Hitler hem aan als minister van bewapening. In die functie zorgde Speer voor stroomlijning en efficiency, zodat Duitsland de oorlog nog lang kon volhouden. Tijdens het naoorlogse proces van Neurenberg bekende Speer schuld en werd hij tot twintig jaar cel veroordeeld. Na zijn vrijlating stelde hij zijn herinneringen op schrift. Te midden van de brute nazi-leiders viel Speer vaak op als een 'beschaafde', zij het hautaine minister. De vraag blijft echter open in hoeverre Speer weet had van de moord op miljoenen joden en andere slachtoffers van het nazisme. Deze Speer-biografie van de hand van de gerenommeerde historicus Fest spreekt in dezen niet het laatste woord, maar is overigens zeer leesbaar en informatief. Iedereen met interesse in de Tweede Wereldoorlog kan met vrucht kennisnemen van het leven van een man uit de directe omgeving van de dictator. Paperback, kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789023427162

Titel Speer : een biografie
Auteur Joachim Fest
Secundaire auteur Louw Dijkstra
Type materiaal Boek
Editie 2e dr;
Uitgave Amsterdam : De Bezige Bij, 2008
Overige gegevens 535 p - foto's - 22 cm
Annotatie 1e dr. Nederlandse uitg.: Antwerpen : Manteau ; Amsterdam : De Bezige Bij, 2000 - Met lit. opg., reg - Vert. van: Speer : eine Biographie. - Berlin : Fest, cop. 1999
ISBN 9789023427162
PPN 306263297
Rubriekscode Duitsland 947.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Biografieën
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Speer