Eliska
Boek

Eliska (cop. 2008)/ Iva Procházková, vert. [uit het Duits]: Esther Ottens

De 13-jarige ballerina Eliska (ik-figuur) wil indruk maken op de vijf jaar oudere Sven op wie zij verliefd is. Ze krijgt een vreselijk ongeluk dat haar leven helemaal in de war gooit. Vanaf ca. 14 jaar.

Recensie

De 16-jarige Eliska (ik-figuur) probeert 'een beknopt levensverhaal' te schrijven voor mevrouw Haschlerka, een voor de lezer onbekende vrouw. Op dertienjarige leeftijd wordt Eliska verliefd op de achttienjarige Sven. Ze beklimmen samen de kerktoren, bij het afdalen stort Eliska van de trap. Ze blijkt onder meer een gecompliceerde beenbreuk te hebben en moet opgenomen worden in het ziekenhuis. Haar toekomst als balletdanseres kan ze wel vergeten en er volgt een lange periode van revalidatie. En als Sven dan ook nog eens na de dood van zijn moeder samen met zijn vader naar Canada emigreert, krijgt Eliska het steeds moeilijker. Indrukwekkend, spannend en op elke pagina boeiend verhaal over de psychologische ontwikkeling van het hoofdpersonage, aangevuld met informatie over haar familie van voor haar dertiende jaar. Eveneens wordt een stukje politieke geschiedenis gegeven, maar zonder ook maar op een moment belerend te zijn. Informatie en verhaal zijn organisch met elkaar verbonden. De Tsjechische auteur, die onder andere de Deutscher Jugendliteraturpreis gewonnen heeft en genomineerd was voor de H.C. Andersenprijs, gebruikt een literair taalgebruik, de dialogen zijn erg levendig. Een aanrader! Vanaf ca. 14 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789047700203

Titel Eliska
Auteur Iva Prochazkova
Secundaire auteur Esther Ottens
Type materiaal Boek
Uitgave Rotterdam : Lemniscaat, cop. 2008
Overige gegevens 176 p - 23 cm
Annotatie Vert. van: Carolina : ein knapper Lebenslauf. - Düsseldorf : Patmos, cop. 2002. - Oorspr. uitg.: Düsseldorf : Sauerländer, cop. 1999
ISBN 9789047700203
PPN 306699699
Thematrefwoord Verliefdheid ; Ballet ; Ongelukken
Taal Nederlands