Oliver Twist
Boek

Oliver Twist (cop. 2008)/ Charles Dickens, [vert. uit het Engels: A. de Jong]

Een weesjongen belandt in het dievenmilieu van Londen in de 19e eeuw. Met op dvd de BBC-bewerking tot tv-feuilleton uit 1985.

Aanwezigheid

Recensie

Omdat zijn moeder bij zijn geboorte is gestorven en zijn vader onbekend is, groeit Oliver Twist op in een armenhuis. Al heel jong gaat hij in de leer bij een begrafenisondernemer, waar hij zo slecht wordt behandeld dat hij wegloopt naar Londen. Daar valt hij in handen van een dievenbende die hem tot zakkenroller wil trainen. Nadat hij is gered en in huis is genomen door Mr. Brownlow, haalt de bende hem terug. Neergeschoten bij een huisinbraak wordt hij verzorgd door de eigenares en haar adoptiefdochter Rose. Ze ontdekken dat Rose Olivers tante is en zijn vader een vriend was van Mr. Brownlow, waarna deze Oliver adopteert. In zijn werk kaartte de belangrijke Victoriaanse auteur (1812-1870) sociale misstanden aan, in dit geval 19e-eeuwse kinderarbeid. De vrije vertaling bekort de melodramatische uitweidingen, waardoor het nog steeds indringende verhaal makkelijker leest. Op twee goed Nederlands ondertitelde dvd's (elk met 6 episodes van 30 minuten) staat de sfeervolle BBC-verfilming uit 1985, met in de hoofdrollen o.a. Pip Donaghy en Eric Porter. Boekomslag en dvd-box met kleurenfoto uit de film. Kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789077895580

Titel Oliver Twist
Uniforme titel Charles Dickens' klassieken
Auteur Charles Dickens
Secundaire auteur A. de Jong
Type materiaal Boek
Uitgave Hilversum : Just Publishers, cop. 2008
Annotatie Op omslag cassette en boek: Charles Dickens' klassieken - Oorspr. Nederlandse uitg.: Amsterdam : Gebr. Diederichs, 1840 - Vert. van: Oliver Twist, or, The parish boy's progress. - London : Bentley, 1838
ISBN 9789077895580
PPN 30746136X
Genre sociale roman
Thematrefwoord Londen; 19e eeuw
Taal Nederlands

Relaties/Serie

DVD/boek klassieken
Boek

DVD/boek klassieken (2006-...)

vol.
Uitgeleend