De engel van Grozny
Boek

De engel van Grozny achttien maanden undercover in Rusland (cop. 2008)/ Åsne Seierstad, uit het Noors vert. door Marianne Molenaar

Beschrijving van de gruwelen van de Eerste Tsjetsjeense oorlog, met name het lot van de 25.000 kinderen die een of beide ouders verloren.

Recensie

De 12-jarige Timur woont in een kapotgeschoten flatgebouw in de hoofdstad van Tsjetsjenië, Grozny. Om te overleven graaft hij half verrotte tomaten, afgekloven fruit en broodkorsten op van een vuilinisbelt. Timur is een van de vijfentwintig duizend kinderen in Tjetsjenië die tussen 1994 en nu een of beide ouders heeft verloren. De Noorse journaliste Asne Seierstad beschrijft in dit boek de gruwelen van de Eerste Tsjetsjeense oorlog die begon in 1994. Na vier maanden oorlog komt ze aan in Grozny en ziet een onafzienbare rij ruïnes, verwoeste huizen en gapende gaten. Overal liggen sluipschutters die willekeurig mensen afschieten. De auteur beschrijft niet alleen hoe gruwelijk de oorlog werd gevoerd aan beide kanten, maar ook de geschiedenis van het ontstaan van het conflict. Veel aandacht is er voor de mensen die ze ontmoet, de hartelijkheid en de Kaukasische gastvrijheid, maar ook het verdriet om de vele verdwijningen en de folteringen. Ze vertrekt uit Tsjetsjenië in 1996 waarna ze tien jaar de gebeurtenissen vanaf de zijlijn volgt. In 1996 gaat ze opnieuw naar Tjetsjenië, illegaal want de Russen willen na de Tweede Tjetsjeense oorlog geen pottenkijkers hebben. Een verhaal over mensen in oorlog, niet alleen de Tsjetsjenen, maar ook de jonge Russische soldaten ver van huis.

Specificaties

Nederlands | 9789044512113

Titel De engel van Grozny : achttien maanden undercover in Rusland
Auteur Åsne Seierstad
Secundaire auteur Marianne Molenaar
Type materiaal Boek
Uitgave Breda : De Geus, cop. 2008
Overige gegevens 379 p - krt - 21 cm
Annotatie Vert. van: De krenkede. - Oslo : Cappelens, 2007
ISBN 9789044512113
PPN 307921050
Rubriekscode Rusland 948
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Oorlogen; Tsjetsjenië
PIM Rubriek Landen en Volken
PIM Trefwoord Rusland; Tsjetsjenië