Jackie
Luisterboek

Jackie (cop. 2006)/ hoorspel van Elfriede Jelinek, met Carine Crutzen ; muz. Jeroen Kuitenbrouwer, Maarten Spruijt ; sounddesign Jeroen Kuitenbrouwer

Hoorspel waarin Jacqueline Kennedy in een monoloog vertelt over haar leven met John F. Kennedy tot aan de moord in Dallas, over de andere leden van de Kennedy-clan, over haar concurrente Marilyn Monroe en over haar belangstelling voor mode en design, kleding en kapsels.

Recensie

'Jackie' staat voor Jacqueline Kennedy-Bouvier (1929-1994). De monoloog van Jackie op cd is geschreven door Nobelprijswinnares Elfriede Jelinek, als onderdeel van de vijf Prinsessendrama's (De dood en het meisje*). Het is een verrassende monoloog die Jackie Kennedy uitspreekt, over haar leven met John F. Kennedy, over diens vriendinnen (o.a. Marilyn Monroe), over het leven als presidentsvrouw in een machtige familieclan, over kleding - als uitvindster van de schouderloze avondjapon - en over het vrouwzijn. Jelinek heeft alles in een intrigerende vorm gegoten. Ze springt van onderwerp naar onderwerp en laat Jackie associatief vertellen. Carine Crutzen spreekt deze monoloog van een uur levendig en helder uit, terwijl muziek en andere geluiden haar stem begeleiden. Een veeleisend mooi hoorspel. Het begeleidende boekje is informatief, zowel over Jackie Kennedy als over Elfriede Jelinek. Voor Jackie kreeg Elfriede Jelinek een prestigieuze Duitse prijs voor hoorspelen.

Specificaties

Nederlands | 9077858180

Titel Jackie
Uniforme titel De dood en het meisje
Auteur Elfriede Jelinek
Secundaire auteur Carine Crutzen ; Jeroen Kuitenbrouwer
Type materiaal Luisterboek
Uitgave Loosdrecht : HoorSpelFabriek, cop. 2006
Overige gegevens 1 audio-cd (62 min.) - 1 tekst (18 p.)
Annotatie Hoorspelversie van het gelijknamige hoofdstuk uit: De dood en het meisje : de prinsessendrama's
ISBN 9077858180
PPN 297186620
Thematrefwoord Kennedy, Jacqueline
Taal Nederlands