Pieter van Vollenhoven
Boek

Pieter van Vollenhoven burger aan het hof (2007)/ Dorine Hermans, met een woord vooraf van Pieter van Vollenhoven en een naw. van Remco Meijer

Biografie van Pieter van Vollenhoven (1939), echtgenoot van prinses Margriet en de eerste Nederlandse en niet-adellijke burger die als lid werd toegelaten tot het Koninklijk Huis.

Recensie

Vlot geschreven biografie van Pieter van Vollenhoven, de echtgenoot van prinses Margriet en de eerste 'gewone man', niet-adellijke burger die werd toegelaten tot het koninklijk huis. De romance tussen Margriet en Pieter begon in 1963 tijdens een lustrumweek van het Wageningse corps. Toen Margriet en Pieter in het huwelijk wilden treden, stuitten zij op fel verzet van de huidige koningin (toen prinses) Beatrix, prins Bernhard en diens moeder prinses Armgard. Deze meenden dat koninklijke partners uit het buitenland moesten komen en van adellijke afkomst dienden te zijn. Pieters eigen omgeving, de Rotterdamse bourgeoisie, keurde het huwelijk af omdat Pieter boven zijn stand trouwde. Maar Juliana, de toenmalige koningin, verwelkomde Pieter aan het hof. Het boek gaat vervolgens in op de jaren van burger Pieter aan het hof en de volgende generatie Oranjes die met burgers huwden. Pieter van Vollenhoven baande de weg voor Máxima, Laurentien en anderen. Journaliste en historica Dorine Hermans deed uitgebreid onderzoek en interviewde velen uit de directe omgeving van Pieter. Zij laat zien dat het huwelijk van Pieter en Margriet meer omstreden was dan tot nu toe bekend was. Met zwart-witfoto's. Deze herziene, iets uitgebreide herdruk is nu voorzien van een voorwoord door Pieter zelf.

Specificaties

Nederlands | 9789035131804

Titel Pieter van Vollenhoven : burger aan het hof
Auteur Dorine Hermans
Secundaire auteur Remco Meijer
Type materiaal Boek
Editie 4e dr;
Uitgave Amsterdam : Bakker, 2007
Overige gegevens 286 p - ill., foto's - 22 cm
Annotatie 1e dr.: 2002 - Met lit. opg., reg
ISBN 9789035131804
PPN 308094948
Rubriekscode 936.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Vollenhoven, Pieter van; Biografieën
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Vollenhoven