Het maakbare nieuws
Boek

Het maakbare nieuws antwoord op Joris Luyendijk : buitenlandcorrespondenten over hun werk (cop. 2008)/ samengest. door Monique van Hoogstraten en Eva Jinek

Achttien vooraanstaande buitenlandcorrespondenten berichten over hun eigen functioneren in reactie op de kritiek dat journalistiek bedrijven in een dictatuur onmogelijk is.

Aanwezigheid

Recensie

Achttien vooraanstaande journalisten reageren op de kritiek dat journalistiek bedrijven in een dictatuur onmogelijk is. Joris Luyendijk, oud-correspondent van het NOS-Journaal, beschreef in het boek 'Het zijn net mensen' (2006)* hoe informatievoorziening constant wordt gemanipuleerd. De in dit boek gebundelde verontwaardiging van collega's van Luyendijk over die analyse is fors. De onethische Luyendijk zou een beginneling zijn die een overdreven beeld schetst van het werken van een journalist in het Midden-Oosten. Het stoort de collega's vooral wat Luyendijk niet met zoveel woorden heeft gezegd, maar mogelijk heeft bedoeld: correspondenten zijn altijd niet tegen hun taak opgewassen. Er is ook zelfinzicht. Het werk van een correspondent in een dictatuur is ingewikkeld: je staat er alleen voor en de druk van een deadline is groot. Dat journalisten dan noodgedwongen soms een vervormd beeld brengen van de werkelijkheid is een feit, dat erkennen de schrijvers. Luyendijk zelf reageert in een bijdrage op de kritiek. Er is een toenemende belangstelling voor het functioneren van de media. Dit antwoord op Luyendijk zal bij die interesse aansluiten.

Specificaties

Nederlands | 9789050189187

Titel Het maakbare nieuws : antwoord op Joris Luyendijk : buitenlandcorrespondenten over hun werk
Secundaire auteur Monique van Hoogstraten ; Eva Jinek
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Balans, cop. 2008
Overige gegevens 239 p., [8] p. foto's - ill - 22 cm
ISBN 9789050189187
PPN 306311704
Rubriekscode 092.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Journalistiek; Kritiek; Opstellen
PIM Rubriek Communicatie
PIM Trefwoord Journalistiek