Moord in Amsterdam
Boek

Moord in Amsterdam (cop. 2008)/ Ian Buruma, vert. [uit het Engels] Henk Schreuder

Beschrijving van de achtergronden van de moord op Theo van Gogh op 2 november 2004 en de weerslag die dit heeft op de Nederlandse samenleving.

Aanwezigheid

Recensie

Buruma, die zijn jeugd en opleiding in Nederland heeft doorlopen, in dezelfde omgeving als Theo van Gogh, krijgt van vrienden de gelegenheid om tijdelijk in Amsterdam te verblijven om dit boek te schrijven over de moord op Van Gogh. Er zijn al veel beschouwingen, boeken en columns over deze gebeurtenis uitgegeven. Dit boek onderscheidt zich omdat het een beschrijving is 'van binnenuit' van het culturele klimaat waarin Van Gogh (evenals de auteur) is opgegroeid. Er worden interessante parallellen getrokken tussen de moord op Fortuyn en Van Gogh en tussen de herkomst en integratie van asielzoekers Ellian en Hirsi Ali. Buruma schrijft het gebeuren met de verhelderende distantie van iemand die een tijdje is weggeweest. Het boek is vooral gebaseerd op krantenberichten, het deskundigenrapport van de strafzaak tegen Mohammed Bouyeri en gesprekken met onder andere de ouders van Van Gogh, wethouder Aboutaleb, burgemeester Cohen, rechtsgeleerde Ellian, politica Hirsi Ali en vele andere vrienden en bekenden van Van Gogh. Het boek, eerst in het Engels in New York verschenen, is een interessante aanvulling op de literatuur over de veranderingen in het Nederlandse multiculturele klimaat sedert 11 september 2001.

Specificaties

Nederlands | 9789046701805

Titel Moord in Amsterdam
Auteur Ian Buruma
Secundaire auteur Henk Schreuder
Type materiaal Boek
Uitgave [Amsterdam] : Olympus, cop. 2008
Overige gegevens 224 p - 21 cm
Annotatie Ondertitel op omslag: De moord op Theo van Gogh en de grenzen van tolerantie - Met lit. opg., reg - Vert. van: Murder in Amsterdam. - New York, NY : Penguin Press, cop. 2006 - Oorspr. titel: Dood van een gezonde roker. - Amsterdam [etc.] : Atlas, 2006
ISBN 9789046701805
PPN 31263871X
Rubriekscode 935.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Multiculturele samenleving; Nederland; 2001-2010
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Multiculturele samenleving