De laatste mazurka
Boek

De laatste mazurka een verhaal van oorlog, passie en tragedie (cop. 2008)/ Andrew Tarnowski, [vert. uit het Engels Aad W. van der Kooij]

Geschiedenis van een Poolse aristocratische familie die zich tijdens de twintigste eeuw temidden van ballingschap en oorlog moest zien staande te houden.

Recensie

Dit boek gaat over een Poolse aristocratische familie die zich in de twintigste eeuw door oorlog en ballingschap heenslaat. Het decor is met name de Tweede Wereldoorlog. De auteur is lid van deze familie; hij werd in 1940 geboren en groeide op in Groot-Brittannië. Hij werkte meer dan dertig jaar als correspondent voor persbureau Reuters. Deze kalm geschreven kroniek treft door het journalistiek-registrerend oog van Tarnowksi. Daardoor komt de intensiteit van de gebeurtenissen juist sterker over dan bij een opgewonden stijl. Het boek is geschikt voor wie geïnteresseerd is in Polen en/of in een menselijk verhaal over de oorlog. De gruwelen van een verscheurd Europa worden met oog voor de menselijke maat geschilderd. De beschrijving van het door Britten beheerste Caïro, waar de moeder van de auteur verbleef, herinnert aan de film 'The English Patient' (1996), gebaseerd op het boek (1992) van Michael Ondaatje. Het boek doet ook denken aan de roman 'Dokter Zjivago' (1957) van Boris Pasternak waarin ook een aristocratische familie in de verdrukking komt. Met een katern zwart-witfoto's.

Specificaties

Nederlands | 9789044321258

Titel De laatste mazurka : een verhaal van oorlog, passie en tragedie
Auteur Andrew Tarnowski
Secundaire auteur Aad W. van der Kooij
Type materiaal Boek
Uitgave Vianen [etc.] : The House of Books, cop. 2008
Overige gegevens 367 p., [16] p. pl - ill., foto's, krt - 21 cm
Annotatie Met lit. opg - Vert van: The last mazurka. - London : Aurum Press, 2006
ISBN 9789044321258
PPN 31073083X
Rubriekscode Polen 945
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Families; Polen; 20e eeuw
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Polen