De Wittgensteins
Boek

De Wittgensteins geschiedenis van een excentrieke familie (2008)/ Alexander Waugh, vert. [uit het Engels] door Frits van der Waa

Kroniek van een even geniale als ongelukkige familie in het turbulente Oostenrijk van de eerste helft van de twintigste eeuw.

Aanwezigheid

Recensie

Een getormenteerde briljante muzikant, een wereldvreemde geleerde, een tirannieke vader, een ongehuwde vrijster en nog vele andere archetypes figureren in deze familiegeschiedenis van het Weense geslacht Wittgenstein. Toch gaat het hierbij niet om een roman, maar om een familiebiografie gebaseerd op bronnenonderzoek en interviews. Ludwig, de jongste zoon uit het ongelukkige gezin, geniet nu nog een grote reputatie als geniaal filosoof. De auteur, kleinzoon van de gelijknamige beroemde Britse schrijver, beschrijft op luchtige wijze het excentrieke leven van de gezinsleden in de eerste helft van de twintigste eeuw, hetgeen resulteert in een familiekroniek waarin verdriet, waanzin en genialiteit hand in hand gaan. Tegelijkertijd laat het ook de grimmige kant van het bestaan zien in een tijdperk met twee wereldoorlogen. Het goed leesbare boek zal niet alleen adepten van Wittgenstein weten te boeien, maar een ieder die geïnteresseerd is in 'petit histoire' als onderdeel van de grote twintigste-eeuwse geschiedenis. Met register, bronverwijzingen en twee katernen zwart-witfoto's.

Specificaties

Nederlands | 9789023426998

Titel De Wittgensteins : geschiedenis van een excentrieke familie
Auteur Alexander Waugh
Secundaire auteur Frits van der Waa
Type materiaal Boek
Uitgave Ammsterdam : De Bezige Bij, 2008
Overige gegevens 415 p., [16] p.pl - ill - 22 cm
Annotatie Met lit. opg., reg - Vert. van: The house of Wittgenstein : a family at war. - London : Bloomsbury, 2008
ISBN 9789023426998
PPN 314442103
Rubriekscode Oostenrijk 944.9
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Wittgenstein, ... (familie)
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Wittgenstein