Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
Nederland in twaalf moorden
Boek

Nederland in twaalf moorden niets zo veranderlijk als onze identiteit (2008)/ Jan Blokker, Jan Blokker jr en Bas Blokker

Bespreking van twaalf gewelddadige sterfgevallen uit de Nederlandse geschiedenis, waaruit blijkt dat het nuchtere, tolerante en vreedzame zelfbeeld van de Nederlanders genuanceerd dient te worden.

Recensie

De auteurs, de bekende columnist en publicist Jan Blokker en zijn twee zoons, alle drie historici, bespreken de Nederlandse identiteit aan de hand van twaalf gewelddadige sterfgevallen uit zowel het verre als het recente verleden. Nederlanders zien zichzelf graag als nuchter, tolerant, open voor invloeden van buitenaf en vreedzaam. Daarop valt volgens de Blokkers veel af te dingen; 'de Nederlander' is minstens even vaak hysterisch, onverdraagzaam, angstig voor het vreemde en (daardoor) gewelddadig als dat zo uitkomt. Ze behandelen nogal ongelijksoortige voorvallen als de moord op Theo van Gogh, het meisje van Yde dat duizenden jaren geleden in een veenmoeras werd gewurgd, de dood van de martelaren van Gorkum in 1572, Carlo Picornie die in 1997 bij een treffen tussen voetbalsupporters werd doodgeknuppeld, de lynchpartij waaraan de gebroeders De Witt in 1672 ten offer vielen en nog zeven zulke gevallen van overkokende geweldzucht. Hun conclusie luidt dat 'het typisch Nederlandse volkskarakter' niet bestaat. De Nederlandse identiteit is voortdurend aan veranderingen onderhevig. Een verhelderende bundel, waarvan de hoofdstukken zich gemakkelijk afzonderlijk laten lezen. Met illustraties in kleur en zwart-wit, literatuurlijst en index. Voor een breed publiek.

Specificaties

Nederlands | 9789025425647

Titel Nederland in twaalf moorden : niets zo veranderlijk als onze identiteit
Auteur Jan Blokker
Secundaire auteur Bas Blokker ; Jan (jr.) Blokker
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam [etc.] : Contact, 2008
Overige gegevens 255 p - ill - 23 cm
Annotatie Met lit. opg., reg
ISBN 9789025425647
PPN 314645403
Rubriekscode 931.9
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Moorden; Nederland; Geschiedenis
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord MoordenIdentiteit