Ata Kandó
Boek

Ata Kandó photographer (2008)/ ed. by Ad van Denderen and Leo Erken, text by Rosan Hollak ; [transl. from the Dutch Kumar Jamdagni ... et al.]

Fotoboek met werk van de in Budapest geboren fotografe Ata Kandó (1913). In de jaren vijftig vestigde ze zich met haar man, de fotograaf Ed van der Elsken in Nederland.

Recensie

Eerbetoon aan de fotografe Ata Kandó (Budapest, 1913) in de vorm van een selectie van meer dan honderd van haar beste foto's uit de periode 1929 tot 1965. Geboren in Hongarije verbleef Ata Kandó in de jaren dertig, veertig en vijftig vaak in Parijs als modefotografe en doka-assistent van het befaamde persagentschap Magnum. Daar trouwde ze met Ed van der Elsken die haar mee naar Nederland nam. Kandó verwierf in de jaren vijftig enige bekendheid met het boek 'Droom in het Woud', een poëtisch fantasieverhaal dat zich afspeelt in de Alpen, waarin haar drie kinderen de hoofdrol spelen. De foto's van Kandó zijn gerangschikt binnen vier thema's: modefotograaf, Hongaarse vluchtelingen, kinderfantasieën en Amazone indianen. Ze getuigen van haar poëtische stijl en grote betrokkenheid bij mensen in de verdrukking. De keuze werd gemaakt door de fotografen Ad van Denderen en Leo Erken. Filosoof en journalist Rosan Hollak schreef de Engelstalige inleiding op basis van een interview met de 94-jarige Kandó. Het boek is fraai gedrukt. Een calendarium met biografische gegevens ontbreekt.

Specificaties

Engels | 9789053306123

Titel Ata Kandó : photographer
Uniforme titel Ata Kandó, photographer
Auteur Ata Kando
Secundaire auteur Ad van Denderen ; Rosan Hollak ; Kumar Jamdagni
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Mets & Schilt, 2008
Overige gegevens 177 p - foto's - 26 cm
ISBN 9789053306123
PPN 314639292
Rubriekscode 761.2
Taal Engels
Onderwerp algemeen Kando, Ata
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Kando