Morele helderheid
Boek

Morele helderheid goed en kwaad in de eenentwintigste eeuw (cop. 2008)/ Susan Neiman, vert. [uit het Engels] door Rogier van Kappel, Ruud van de Plassche en Aleid Fokkema

Pleidooi voor de morele waarden van de Verlichting als tegenwicht tegen het hedendaagse conservatisme, met name in de Verenigde Staten.

Aanwezigheid

Recensie

Het boek heeft als hoofddoel helderheid te scheppen op het gebied van fundamentele morele waarden om hierdoor de progressieve krachten in het hedendaagse Amerika te ondersteunen in hun strijd tegen het conservatisme. Neiman wijst de onderling verdeelde en veel te bescheiden linkse intelligentia op de morele bronnen van de Europese Verlichting, en dan met name op de morele idealen van Kant en Rousseau. Deze kunnen helpen tegen het in Amerika al veel te lang aanwezige cynisme en machtpolitieke denken zoals dat is geïnspireerd door de filosofen Hobbes en Hume. In haar opmerkelijke betoog beweert Neiman dat niet de gewoonte en de gewenning het laatste woord behoren te hebben, maar de vrije menselijke rede. Het boek is uitstekend vertaald, maar lijkt, door vele voorbeelden uit de hedendaagse Amerikaanse politiek, vooral geschreven voor een Amerikaanse achterban. Met literatuuropgave en register.

Specificaties

Nederlands | 9789026321559

Titel Morele helderheid : goed en kwaad in de eenentwintigste eeuw
Auteur Susan Neiman
Secundaire auteur Rogier van Kappel
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Ambo, cop. 2008
Overige gegevens 471 p - 22 cm
Annotatie Met lit. opg., reg - Vert. van: Moral clarity : a guide for grown-up idealists. - Harcourt, cop. 2008
ISBN 9789026321559
PPN 31475217X
Rubriekscode 157.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Goed en kwaad
PIM Rubriek Geestelijk leven
PIM Trefwoord Goed en kwaad