Machtige oceanen
Boek

Machtige oceanen (cop. 2008)/ [tekst: Daniel Gilpin, red.: Helen Douglas-Cooper ... et al. ; vert. uit het Engels: Hajo Geurink ; red.: Annet Talsma]

Fysische oceanografie en zeeflora en -fauna in woord en beeld.

Recensie

In 26 hoofdstukken, min of meer in acht thema's gerangschikt, wordt het verhaal verteld over onze blauwe planeet. Eerst de fysische oceanografie, het ontstaan van de wereldzeeën, samenstelling van het water, stromingen en effecten op het klimaat (zoals el Niño), getijden, golven en tsunami's. Dan volgen het oceaanleven in de kustgebieden, de grote predatoren in de open zeeën, op de diepzeebodem en in troggen en in de poolzeeën. Mooi en toepasselijk geïllustreerd met kleurenfoto's, duidelijke blokdiagrammen, 3D tekeningen, satellietopnamen en kaarten. Soms worden de illustraties als achtergrond voor de tekst gebruikt. Voorin een dubbele uitklapplaat waarin een 'doorsnede' door de oceanen wordt verbeeld. Gilpin is beroeps non-fictieschrijver, met een voorkeur voor natuuronderwerpen. De teksten zijn correct, begrepen en begrijpelijk, voor een groot publiek toegankelijk, mede door de hapklare blokken waarin ze worden geserveerd. Verzorgde uitgave. Minder mooie foto's dan in 'Oceanen' van Richard*, maar qua informatieverstrekking een betere keuze. Met register.

Specificaties

Nederlands | 9789064078200

Titel Machtige oceanen
Auteur Daniel Gilpin
Secundaire auteur Helen Douglas-Cooper ; Hajo Geurink ; Annet Talsma
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam [etc.] : The Reader's Digest, cop. 2008
Overige gegevens 160 p - ill - 30 cm
Annotatie Met reg - Vert. van: Mighty ocean. - London : Reader's Digest Association, cop. 2006. - (Nature's mighty powers)
ISBN 9789064078200
PPN 314276033
Rubriekscode 568.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Oceanografie
PIM Rubriek Natuur en Milieu
PIM Trefwoord Oceanen

Relaties/Serie

Macht en kracht van de natuur

Macht en kracht van de natuur (2008-...)

vol.
Uitgeleend