Ik was lijfwacht van Hitler
Boek

Ik was lijfwacht van Hitler (cop. 2008)/ Rochus Misch, opgetekend door Nicolas Bourcier ; [vert. uit het Frans door Nicole Legiest]

Relaas van een van de persoonlijke lijfwachten van Hitler, die tijdens de Tweede Wereldoorlog steeds in diens nabijheid verkeerde en onder meer getuige was van de laatste ogenblikken van de Führer op 30 april 1945.

Recensie

Het levensverhaal van de 88-jarige Rochus Misch, de laatste overlevende van Hitlers entourage in de Führerbunker in Berlijn. In zijn voorwoord stelt Nicolas Bourcier - de ghostwriter die dit alles in de ik-vorm optekende aan de hand van ontmoetingen met Misch in 2005 - dat hij vooral het relaas wou brengen van een gewone man die toevallig werkte aan de zijde van Hitler. Misch vertelt onder andere hoe hij als jongeling in de ban raakte van de nazi-ideologie, en hoe hij in Russische gevangenschap wist te overleven en uiteindelijk terugkeerde naar Duitsland. Uit het verhaal treedt Misch naar voren als een zeer trouw en toegewijd man, zowel tegenover de Führer als tegenover zijn inmiddels overleden vrouw Gerde. Interessant aan deze getuigenis is dat de lezer uit Misch' gebrek aan twijfel ook kan afleiden hoe het nazisme zich kon ontwikkelen. Op die manier bieden de vele anekdotes uit dit boek ook inzicht in de grotere geschiedenis. Dat alles wordt ondersteund met voetnoten, korte levensbeschrijvingen van historische figuren, en plattegrondjes van Hitlers bunker en de rijkskanselarij.

Specificaties

Nederlands | 9789056178499

Titel Ik was lijfwacht van Hitler
Auteur Rochus Misch
Secundaire auteur Nicolas Bourcier ; Nicole Legiest
Type materiaal Boek
Uitgave Leuven : Van Halewyck, cop. 2008
Overige gegevens 215 p - plgr - 20 cm
Annotatie Vert. van: J'étais garde du corps d'Hitler, 1940-1945. - Paris : Le cherche midi, 2006
ISBN 9789056178499
PPN 314457852
Rubriekscode Duitsland 947.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Misch, Rochus; Memoires
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Misch