Let op | maandag 20 mei 2024 (2e Pinksterdag) zijn alle Rozet locaties gesloten
Contraleven
Boek

Contraleven (2008)/ Philip Roth, vert. [uit het Engels] Rob van der Veer

Ideeënroman over militant nationalisme in Israël, verhuld antisemitisme in de Britse middenklasse en het belang van een religieuze en politieke identiteit.

Recensie

Deze zeer complexe roman behandelt het conflict tussen de twee Joodse broers Zuckerman: Nathan (schrijver, satiricus en alter ego van Philip Roth) en Henry (tandarts en zeer degelijk). Wanneer een van hen een zware hartoperatie moet ondergaan, beginnen de verhalen onuitwarbaar door elkaar heen te lopen. Verlaat Henry na zijn operatie nu echt zijn brave leventje om in Israël deel van een Joodse leefgroep uit te gaan maken? Of ondergaat Nathan juist de operatie om met een eigen gezin zo'n braaf leventje op het Engelse platteland te gaan leiden? Het einde suggereert dat alles uit Nathans schrijversfantasie is voortgesproten, maar dat neemt niet weg dat zowel de 'echte' als de 'gefantaseerde' psychologische portretten van de beide broers ook na die ontknoping veel indruk achterlaten. Een provocerend en buitengewoon briljant boek, dat niet nalaat de lezer regelmatig een klap in het gezicht te geven. Literatuur van zeer hoog niveau. Goed vertaald. Door de gezamenlijke Amerikaanse critici uitgeroepen tot beste roman van 1987. Vrij kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789023421740

Titel Contraleven
Auteur Philip Roth
Secundaire auteur Rob van der Veer
Type materiaal Boek
Editie 6e, herz. dr;
Uitgave Amsterdam : De Bezige Bij, 2008
Overige gegevens 429 p - 22 cm
Annotatie 1e dr. Nederlandse uitg.: Amsterdam : Meulenhoff, 1988. - (Meulenhoff pocket editie) - Vert. van: The counterlife. - New York : Farrar, Straus, Giroux, cop. 1986
ISBN 9789023421740
PPN 297907891
Genre roman over het rassenvraagstuk
Taal Nederlands

Relaties/Serie

Ulysses
Boek

Ulysses (2006-...)

vol.
Uitgeleend