'Als het goede maar gebeurt'
Boek

'Als het goede maar gebeurt' Titus Brandsma, adviseur in vrijheid en verzet (cop. 2008)/ Joan Hemels, met een inl. van Kees Waaijman

Spirituele biografie van de karmeliet Titus Brandsma (1881-1942), waarin het accent valt op zijn inspanning voor een vrije journalistiek, zowel voor als tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Aanwezigheid

Recensie

Spirituele biografie van de karmeliet Titus Brandsma (1881-1942) met speciale aandacht voor zijn inspanning voor de journalistiek. Volgens Brandsma moet een krant 'leiding geven', met inhoud en een in alles voelbare oriëntatie. Voor de Tweede Wereldoorlog heeft hij zich ingezet voor sociale rechtvaardigheid voor allen in de journalistiek. Dit bemiddelingswerk zette hij voort in de oorlog. Als geestelijk adviseur van de katholieke pers gaf hij tijdens de Duitse bezetting opdracht niet mee te werken aan de nazificatie van de bladen. Dit deed hij in nauwe samenwerking met aartsbisschop De Jong. In het voorjaar van 1942 werd hij echter verraden en in juli van dat jaar werd hij vermoord in Dachau. Vanuit zijn geloof streefde Brandsma ernaar, dat 'het goede gebeurt'; doet er niet toe door wie, als het maar gebeurt. Titus is voor velen een inspiratiebron. Met een uitgebreide inleiding van Waaijman, noten en register. Joan Hemels is hoogleraar communicatiewetenschap, in het bijzonder communicatiegeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Cees Waaijman is onder meer hoogleraar spiritualiteit aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Specificaties

Nederlands | 9789043515689

Titel 'Als het goede maar gebeurt' : Titus Brandsma, adviseur in vrijheid en verzet
Auteur Joan Hemels
Secundaire auteur Kees Waaijman
Type materiaal Boek
Uitgave Kampen : Kok, cop. 2008
Overige gegevens 210 p., [8] p. pl - ill - 25 cm
Annotatie Met index, lit. opg
ISBN 9789043515689
PPN 313968527
Rubriekscode 245.5
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Brandsma, Titus ; Journalistiek; Rooms-katholicisme
Trefwoord Nijmegen
Priesters
Verzet
Verzetsstrijders
Wereldoorlog II
Persoonsnaam Brandsma, Titus (1881-1942)