België, een parcours van herinnering
Boek

België, een parcours van herinnering (2008)/ onder red. van Jo Tollebeek (hoofdred.), Geert Buelens ... [et al.]

Aan de hand van apart beschreven en thematisch geordende locaties, beelden, pleinen en gebouwen wordt een beeld geschetst van het veranderende denken over de Belgische geschiedenis.

Relaties/Serie

België, een parcours van herinnering. II, Plaatsen van tweedracht, crisis en nostalgie
Boek

België, een parcours van herinnering. II, Plaatsen van tweedracht, crisis en nostalgie (2008)

Aan de hand van apart beschreven en thematisch geordende locaties, beelden, pleinen en gebouwen wordt een beeld geschetst van het veranderende denken over de Belgische geschiedenis.

vol. II
Beschikbaar | klik hier om de beschikbaarheid te bekijken

Recensie

Welke plaatsen zijn voor de geschiedenis van België van belang, of liever: voor de herinnering aan het België van weleer? Dat vroegen de samenstellers van dit tweedelige werk zich af. Ze kozen 66 locaties, standbeelden of gebouwen en lieten die door deskundige historici in circa twaalf pagina's beschrijven. Zij vertellen niet zozeer wat is gebeurd (iets te veel wordt helaas bekend verondersteld), maar hoe het verhaal een plek heeft gekregen in het collectieve bewustzijn en vooral ook hoe het in de loop der tijden een andere lading heeft gekregen. Dat was althans de opzet; het lukt niet in elk artikel. Maar het geheel geeft wel een treffend beeld van de veranderingen die (het denken over) België sinds 1830 heeft ondergaan. De 'pleisterplaatsen van het geheugen' zijn thematisch geordend: traditie en expansie (deel een), tweedracht, crisis en nostalgie (deel twee). Dus van het Belfort in Brugge, via het Atomium in Brussel, naar de IJzertoren in Diksmuide, de mijn in Marcinelle en de kapel van Jezus-Eik. Elk verhaal begint met een kleurenfoto, telt een of twee foto's en eindigt met een literatuurlijst. Het boek geeft een bijzonder toegankelijk beeld over het denken over de Belgische geschiedenis en kan zelfs ook als een soort historische reisgids worden gebruikt.

Specificaties

Nederlands | 9789035133051

Titel België, een parcours van herinnering
Uniforme titel België
Secundaire auteur Jo Tollebeek ; Geert Buelens
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Bakker, 2008
Overige gegevens 2 dl - ill - 24 cm
Annotatie Met lit. opg., reg
ISBN 9789035133051
PPN 30841988X
Rubriekscode België 941
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Steden; België; Geschiedenis; Opstellen
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Steden