Lodewijk Napoleon
Boek

Lodewijk Napoleon de Hollandse jaren : een reis door het leven van onze eerste koning (cop. 2008)/ onder red. van Karina Meeuwse, m.m.v. Geert Lageveen ... [et al.]

Beschrijving van de jaren 1806 tot 1810 waarin de Fransman Lodewijk Napoleon aan het hoofd stond van het Koninkrijk Holland.

Aanwezigheid

Recensie

Van 1806 tot 1810 was Lodewijk Napoleon, de jongere broer van de Franse keizer Napoleon Bonaparte, koning van Holland. Van die jaren wordt een (letterlijk) kleurrijk beeld geschetst middels een boek met dvd. Het boek is ingedeeld in vijf hoofdstukken, die ieder een jaar beslaan en waarin naast het doorlopende hoofdverhaal kaderteksten zijn opgenomen, geschreven door mensen als Martin Bril, Geert Mak en René Diekstra, die uitgebreider ingaan op deelaspecten. De dvd bevat drie thematische vertellingen van telkens circa twintig minuten waarin acteur Beppe Costa (Orkater) op zoek gaat naar de vergeten koning. Het beeld dat ontstaat, is diffuus: enerzijds is het positief voor de wispelturige, onderschatte en door de Oranjemythologie genegeerde vorst, die het beste met 'zijn' land en volk voorhad; anderzijds wordt hij door sommigen ook als onbeduidend afgedaan. Dat maakt het geheel alleen maar sterker. Mede dankzij de vele fraaie en goed gekozen illustraties vormen boek en dvd een geslaagde herwaardering van een weggemoffelde figuur - maar de mate waarin mag de lezer/kijker zelf beoordelen. Dit boek geeft naar vorm en inhoud een gevarieerder beeld van koning Lodewijk Napoleon dan alle eerdere uitgaven over hem.

Specificaties

Nederlands | 9789061128366

Titel Lodewijk Napoleon : de Hollandse jaren : een reis door het leven van onze eerste koning
Secundaire auteur Karina Meeuwse ; Geert Lageveen
Type materiaal Boek
Uitgave Uithoorn : Karakter, cop. 2008
Overige gegevens 151 p - ill - 23 cm - dvd
Annotatie Met lit. opg
ISBN 9789061128366
PPN 310199697
Rubriekscode 934.7
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Lodewijk Napoleon Bonaparte (koning van Holland)
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Lodewijk Napoleon Bonaparte