De beste les
Boek

De beste les verhalen uit de klas die je zijn bijgebleven (cop. 2009)/ [gesel. door Thomas Beekman ... et al., red. Inge Klinkers]

Aan de hand van verhalen van mensen die vertellen waarom een bepaalde les hun leven lang is bijgebleven, wordt aangetoond waarom sommige boodschappen aanslaan en beklijven en andere niet.

Recensie

Dit boek bundelt lezersbijdragen waartoe de editie 'Volkskrant Banen' in de zomer van 2008 opriep. Gevraagd werd te schrijven over de beste les die men ooit kreeg en wat die les kwalitatief zo bijzonder maakte. De vraag is namelijk waarom sommige boodschappen aanslaan en beklijven en andere niet. Welke 'plakfactor' bepaalt of communicatie succesvol is of niet? Er zijn zes kernelementen die de doorslag geven: (1) houd het eenvoudig; (2) zorg voor iets onverwachts; (3) wees concreet en aanschouwelijk; (4) zorg voor geloofwaardigheid; (5) neem een emotionele component op; (6) zorg voor een context door een verhaal te vertellen. Dit boek bevat een staalkaart van anekdotes, trucs en technieken om lessen voor leerlingen en studenten 'onvergetelijk' te maken. De bundel telt 107 bijdragen verdeeld over zes delen, gewijd aan de basisschool, aan tienerervaringen, beroepsonderwijs en universiteit, de schone kunsten, drama en muziek en normen en waarden. Het boek is een inspiratiebron voor studenten van alle typen lerarenopleidingen en voor alle docenten die hun praktijk een kwaliteitsimpuls willen geven.

Specificaties

Nederlands | 9789043017039

Titel De beste les : verhalen uit de klas die je zijn bijgebleven
Secundaire auteur Thomas Beekman ; Inge Klinkers
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Pearson Education, cop. 2009
Overige gegevens XI, 192 p - ill - 23 cm
Annotatie Uitg. in samenw. met Volkskrant Banen - Met lit. opg
ISBN 9789043017039
PPN 31568061X
Rubriekscode 450.49
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Effectiviteit; Communicatie; Onderwijs
PIM Rubriek Opvoeding en Onderwijs
PIM Trefwoord Communicatie