Hoe ademen vissen onder water?
Boek

Hoe ademen vissen onder water? (cop. 2008)/ Melissa Stewart, [vert. uit het Engels Anja De Lombaert]

Mensen halen zuurstof uit de lucht, die ze inademen. Hoe doen vissen dat? Ontdek hoe vissen zijn aangepast aan het leven onder water. Met, ook paginagrote, kleurenfoto's. Vanaf ca. 10 jaar.

Recensie

Dit deel uit de educatieve reeks 'Vertel eens...'* gaat over de ademhaling bij vissen. In vijf hoofdstukken wordt beknopt besproken waarom en hoe de mens ademhaalt (met duidelijke kleurenillustratie) en hoe belangrijk het inademen van zuurstof is, maar ook de ontwikkeling van visachtigen, de aanpassing van de vis aan het water, de zwemblaas, het energieverbruik, het overleven door schutkleuren en (in het laatste hoofdstuk) het ademhalingstelsel van de vis. De informatieve tekst staat achter elkaar met een ruime regelafstand. Vetgedrukte woorden worden uitgelegd in de woordenlijst achterin. Enkele kaders met een herhalingsopgave en een zelf-doe proefje zijn toegevoegd. Kleurenfoto's, met bijschrift, begeleiden de tekst. Het boek laat de lezer erg lang wachten op de uitleg over de vissenademhaling. Daarbij mist bij de uitleg een duidelijke illustratie van het ademhalingsstelsel en wordt niet goed getoond waar die kieuwen aan de vis zitten en hoe ze er uitzien. Niet meer dan een aardige introductie in het onderwerp ademhaling. Met internetlinks en register. Qua lay-out lijkt de uitgave geschikt voor jonge kinderen, maar gezien de informatiedichtheid en het (hoge) technisch leesniveau is de tekst pas te begrijpen door kinderen vanaf ca. 10 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789055662692

Titel Hoe ademen vissen onder water?
Auteur Melissa Stewart
Secundaire auteur Anja De Lombaert
Type materiaal Boek
Uitgave Etten-Leur : Ars Scribendi Uitgeverij, cop. 2008
Overige gegevens 32 p - ill - 21×21 cm
Annotatie Met lit. opg., reg - Vert. van: How do fish breathe underwater? - Tarrytown, NY : Marshall Cavendish Benchmark, 2006. - (Tell me why, tell me how)
ISBN 9789055662692
PPN 315810742
Rubriekscode 598.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Vissen; Ademhaling
PIM Rubriek Dieren
PIM Trefwoord Vissen

Relaties/Serie

Vertel eens...
Boek

Vertel eens... (2008-...)

vol.
Uitgeleend