Een wereld valt uiteen
Boek

Een wereld valt uiteen (cop. 2008)/ Chinua Achebe, uit het Engels vert. door Jan Dicker/Vertaalgroep Bergeyk

Schets van het leven in een Nigeriaans dorp in de prekoloniale tijd en van de reacties op de komst van de eerste blanken.

Recensie

Het eerste gedeelte van deze roman van de Nigeriaanse auteur (1930) vergunt de lezer een blik in het leven van een Nigeriaans dorp in de prekoloniale tijd: man-vrouw verhouding, huwelijk en begrafenis, kindersterfte, mensenoffers. Een ongeval veroorzaakt de verbanning van de hoofdpersoon. Deel twee vertelt hoe deze de eerste blanken (zendelingen) ziet verschijnen. In het laatste gedeelte eindigt het verzet tegen de binnendringende nieuwe orde in een climax: de dood van een gerechtsbode en de zelfmoord van de hoofdfiguur. Een verklarende lijst met Ibo-woorden besluit dit terecht veelgeprezen boek, dat de zogeheten Nigeriaanse literaire renaissance inluidde. Gebonden heruitgave als onderdeel van de AfriCanon: de vijfde editie (over Afrikaanse literatuur) van de Leesclub van de NRC. Kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789044513202

Titel Een wereld valt uiteen
Auteur Chinua Achebe
Instelling /Vertaalgroep Administratief Centrum Bergeyk
Secundaire auteur Jan Dicker
Type materiaal Boek
Uitgave Breda : De Geus, cop. 2008 - [Rotterdam] : NRC Handelsblad
Overige gegevens 175 p - 21 cm
Annotatie Oorspr. Nederlandse uitg.: Maasbree : Zelen, 1979. - (Afrikaanse bibliotheek) - Vert. van: Things fall apart. - Londen [etc.] : Heinemann, 1958
ISBN 9789044513202
PPN 315839090
Genre historische roman
Thematrefwoord Nigeria
Taal Nederlands