Gedragsproblemen
Boek

Gedragsproblemen ontwikkelingen en risico's (2007)/ J.D. van der Ploeg

Orthopedagogische beschrijving van probleemgedrag en een overzicht van factoren die dit gedrag verklaren door de emeritus hoogleraar orthopedagogiek aan de Rijksuniversiteit Leiden.

Aanwezigheid

Recensie

Reeds vele jaren heeft de auteur, inmiddels emeritus hoogleraar orthopedagogiek aan de RU Leiden, aandacht besteed aan gedragsproblemen bij kinderen en jongeren. Diverse publicaties zijn hiervan het tastbare resultaat. In deze herziene en uitgebreide uitgave van 'Gedragsproblemen' worden eerdere inzichten en opvattingen geactualiseerd. Hij combineert hierbij de invloeden van persoonlijkheidskenmerken en biologische factoren met de invloeden van gezin, school en vrienden die hij verwerkt tot een meervoudig risicomodel. De resultante kan leiden tot vier voorkomende typen probleemkinderen: het sociaal angstige, het depressieve, het hyperactieve en het agressieve kind. Ondanks de wetenschappelijke thematiek is het boek in een goed leesbare taal geschreven, gelardeerd met tabellen en goed herkenbare voorbeelden. Een aanvullende woordenlijst en een literatuurlijst completeren dit werk dat ongetwijfeld de nodige aandacht zal krijgen bij (toekomstige) kinderpsychologen en orthopedagogen.

Specificaties

Nederlands | 9789056379278

Titel Gedragsproblemen : ontwikkelingen en risico's
Auteur J.D. van der Ploeg
Type materiaal Boek
Editie 9e, uitgebr. en volledig herz. dr;
Uitgave Rotterdam : Lemniscaat, 2007
Overige gegevens 357 p - ill - 23 cm
Annotatie 1e dr.: 1990 - Met lit. opg., reg
ISBN 9789056379278
PPN 304523860
Rubriekscode 467
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Probleemgedrag; Kinderen
PIM Rubriek Opvoeding en Onderwijs
PIM Trefwoord Probleemgedrag

Relaties/Serie

Ortho
Boek

Ortho inleidingen, monografieën en leerboeken op het gebied van de orthopedagogiek, de orthodidactiek en het klinische en experimentele onderzoek op orthopedagogisch gebied, met bijzondere aandacht voor de herkenning en de behandeling van opvoedingsmoeilijkheden, ontwikkelingsproblemen, gedragsstoornissen en leermoeilijkheden (1970- ...)

vol.
Uitgeleend