Zelfportret van een liefde
Boek

Zelfportret van een liefde Charley Toorop en Arthur Lehning (2008)/ Toke van Helmond-Lehning, met medew, van Else de Graaf

De relatie tussen kunstenaar Charley Toorop (1891-1955) en schrijver-anarchist Arthur Lehning aan de hand van hun briefwisseling.

Aanwezigheid

Recensie

De kunstenaar Charley Toorop (1891-1955) en de schrijver/anarchist Arthur Lehning (1899-2000) waren lange tijd geliefden. In dit verzorgde en fraai uitgegeven boekje schetst de dochter van Lehning hun relatie aan de hand van de bewaard gebleven brieven van Charley. Lehnings brieven gingen helaas verloren bij een brand in Charleys huis. Beiden zijn bevlogen mensen, Charley als kunstenaar, met de zorg voor drie kinderen, schilderend, wonend in binnen- en buitenland, zich inzettend voor de kunst. Lehning, een schrijver en steunbetuiger van de Spaanse anarchisten, reizend en schrijvend. Beiden moeten hun aandacht verdelen, ze kunnen weinig tijd samen doorbrengen en ook zijn er andere geliefden. Toorop komt naar voren als een hard werkende vrouw, streng voor zichzelf, vol van liefde voor haar kinderen en Arthur. Fraai uitgegeven, zeer leesbaar, met een katern foto's van beiden, het zelfportret uit 1928 dat Charley aan Arthur als bewijs van haar liefde schonk en dat nu te zien is in Boijmans van Beuningen, waarbij dit boekje zeer goed als een toelichting kan dienen. ''t Is teeder en toch streng - en ook droevig maar toch sterk' aldus Toorop zelf over het portret. Het boekje smaakt naar meer: een volledige uitgave van alle brieven van Toorop.

Specificaties

Nederlands | 9789059372030

Titel Zelfportret van een liefde : Charley Toorop en Arthur Lehning
Auteur Toke van Helmond-Lehning
Secundaire auteur Else de Graaf
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Lubberhuizen, 2008
Overige gegevens 118 p - ill - 24 cm
Annotatie Uitg. in samenw. met de Stichting P.C. Hooftprijs voor Letterkunde - Met lit. opg
ISBN 9789059372030
PPN 315371692
Rubriekscode 736.8
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Lehning, Arthur