De gestrande Meermin of de opstand op een slavenschip van de VOC
Boek

De gestrande Meermin of de opstand op een slavenschip van de VOC (cop. 2009)/ André en Nienke Nuyens, [krt.: Erik Eshuis]

Jeronimus monstert in 1765 aan als scheepsjongen op het slavenschip 'De Meermin' van de VOC. Het wordt een spannende reis. Vanaf ca. 11 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Twee vrienden ontmoeten in de Struisbaai, het zuidelijkste puntje van Afrika, een oude visser die hen het verhaal vertelt van de ondergang van het VOC-slavenschip 'De Meermin'. Aangestoken door dit verhaal gaan de vrienden op zoek naar de resten van dit schip dat vlak bij de baai waar ze wonen, moet zijn vergaan. Op ware gebeurtenissen gebaseerd verhaal waarbij we meeleven met de scheepsjongen Jeronimus die in 1765 aanmonstert op het slavenschip 'De Meermin', tegen zijn wil ingezet wordt om slaven te gaan halen, een slavenopstand op het schip meemaakt en uiteindelijk met een slavenmeisje weet te ontsnappen. Het historische deel is duidelijk het beste: met veel inlevingsvermogen en vaart geschreven, spannend, met identificatiemogelijkheden en toch de gebeurtenissen uit die tijd zo getrouw mogelijk volgend. De vondst van mogelijke restanten van het schip door de twee jongens is wat minder geloofwaardig uitgewerkt. Desalniettemin interessant en aantrekkelijk voor liefhebbers van geschiedenis en avontuur. Vanaf ca. 11 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789060386071

Titel De gestrande Meermin of de opstand op een slavenschip van de VOC
Uniforme titel De gestrande Meermin
Auteur André Nuyens
Secundaire auteur Erik Eshuis ; Nienke Nuyens
Type materiaal Boek
Uitgave Zeist : Christofoor, cop. 2009
Overige gegevens 204 p - ill., krt - 23 cm
ISBN 9789060386071
PPN 315965908
Genre historische roman
Thematrefwoord VOC ; Slavernij
Taal Nederlands