Kinderen van Stalin
Boek

Kinderen van Stalin (cop. 2008)/ Owen Matthews, vert. uit het Engels door Pauline Moody

Beschrijving van het leven van de Russische grootvader en de moeder van de auteur, dat stond in het teken van de Stalindictatuur, de Tweede Wereldoorlog en de spanningen tussen oost en west.

Aanwezigheid

Recensie

Ljoedmila Bibikova was vier toen haar vader de kogel kreeg. Hij was slachtoffer van Stalins zuiveringen in de jaren dertig. Moeder werd gearresteerd; zij dook jaren later weer op. Het meisje groeide op in een kindertehuis en overleefde, mede dankzij goede zorgen van haar oudere zus, de Tweede Wereldoorlog. Als studente ontmoette ze de Brits Mervyn Matthews, toen werkzaam op de Britse ambassade te Moskou. Het was liefde op het eerste gezicht. Nadat de KGB tevergeefs had getracht van Mervyn een spion voor de Sovjets te maken, werd hij het land uitgezet. Toen volgden vijf jaren van verbeten strijd van Mervyn en Ljoedmila om permissie te krijgen te trouwen; de relatie bleef in stand in de vorm van gepassioneerde brieven. Uiteindelijk trouwden zij. De zoon uit het huwelijk, Owen Matthews, werd later journalist en oorlogscorrespondent, onder meer in Tsjetsjenië. 'Stalin's Children' was in 2008 zijn debuut. De Stalindictatuur, de oorlog en de naoorlogse spanningen krijgen gestalte in het lot van zijn (groot)ouders. Het boek zal velen imponeren: dit genre geschiedschrijving is erg populair. Met twee katernen foto's en afbeeldingen in zwart-wit.

Specificaties

Nederlands | 9789049950996

Titel Kinderen van Stalin
Auteur Owen Matthews
Secundaire auteur Pauline Moody
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Mistral, cop. 2008
Overige gegevens 320 p., [16] p. pl - ill - 24 cm
Annotatie Ondertitel op omslag: Drie generaties in liefde en oorlog - Vert. van: Stalin's children. - London : Bloomsbury, cop. 2008
ISBN 9789049950996
PPN 316160881
Rubriekscode Rusland 945
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Engelse emigranten; Rusland
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Rusland