Natuurverschijnselen
Boek

Natuurverschijnselen een onderzoek (cop. 2009)/ Lucius Annaeus Seneca, vert. [uit het Latijn], ingel. en van aant. voorz. door John Nagelkerken

Verhandeling door de Romeinse filosoof uit de eerste eeuw over uiteenlopende natuurverschijnselen zoals het weer, wolken en aardbevingen.

Aanwezigheid

Recensie

Seneca (ca. 4 v.Chr.-65 n.Chr.) staat bij een groot publiek bekend als leermeester van keizer Nero, die hem tot zelfmoord dwong. Het bekendste werk van Seneca zijn de 'Brieven aan Lucilius'. Seneca zet er zijn stoïcijnse filosofie uiteen. Maar hij schreef ook een aantal minder bekende traktaten, zoals de 'Quaestiones naturales', hier vertaald als 'Natuurverschijnselen'. Met de beperkte kennis die men in de oudheid had op het vlak van positieve wetenschappen, onderzoekt Seneca natuurfenomenen zoals donder en bliksem, wolken, winden, aardbevingen en kometen. De fenomenen worden onderzocht vanuit de achtergrond van de stoïcijnse filosofie, die hij overnam van grote Griekse denkers als Zeno, Cleanthes en Chrysippus. De Stoa stelde dat het universum wordt bestuurd door de Rede (Logos). Dit had natuurlijk zijn implicaties voor de natuurverschijnselen: donder en bliksem bijvoorbeeld zijn niet het werk van de goden, maar behoren nu eenmaal tot de wereld. De stoïcijnse filosofie was bij de praktisch ingestelde Romeinen populair en bekijkt alle vraagstukken, ook de natuurverschijnselen, vanuit een ethisch standpunt. De vertaler was docent oude talen in het middelbaar onderwijs. De tekst wordt voorafgegaan door een inleiding, verantwoording en literatuuroverzicht. Met noten en register.

Specificaties

Nederlands | 9789055739295

Titel Natuurverschijnselen : een onderzoek
Auteur L. Annaeus Seneca
Secundaire auteur John Nagelkerken
Type materiaal Boek
Uitgave Budel : Damon, cop. 2009
Overige gegevens 243 p - 24 cm
Annotatie Met lit. opg., reg - Vert. van: Questiones naturales
ISBN 9789055739295
PPN 315950668
Rubriekscode 550
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Natuurverschijnselen
PIM Rubriek Natuur en Milieu
PIM Trefwoord Natuur-verschijnselen

Relaties/Serie

Damon klassiek
Boek

Damon klassiek (2007-...)

vol.
Uitgeleend