Dokter Zjivago
Boek

Dokter Zjivago (2009)/ Boris Pasternak, vert. [uit het Russisch] door Nico Scheepmaker

Lotgevallen van de Russische arts en dichter Zjivago tijdens de Russische revolutie en burgeroorlog, zijn liefdesverhoudingen en zijn gedwongen deelname aan de strijd van de rode partizanen.

Aanwezigheid

Recensie

Het bekende, succesvol verfilmde werk van Boris Pasternak (1890-1960, Nobelprijs 1958) leidde indertijd in de Sovjet-Unie tot een hetze tegen de auteur. 'Dokter Zjivago' verscheen in de meeste westerse talen, maar mocht niet in de Sovjet-Unie uitkomen. Het is een historische roman met veel autobiografische elementen, geschreven in een dichterlijk proza, die de revolutie en de burgeroorlog in Rusland tot onderwerp heeft. Op suggestieve wijze weet Pasternak de sfeer van deze dramatische perioden op te roepen. De schrijver schetst de lotgevallen van de beschouwelijke, Hamlet-achtige arts en dichter Zjivago, zijn liefdesverhoudingen en zijn gedwongen deelname aan de strijd van de rode partizanen. Hij verzet zich tegen het opgaan van het individu in de massa, uitgaande van een christelijke visie op de geschiedenis. Met dit werk zette Pasternak de klassieke Russische romantraditie voort. Mooie vertaling. Met een nieuw voorwoord (4 p.) van voormalig Moskou correspondent voor de NOS Peter d'Hamecourt. Kleine druk, verzorgde gebonden editie met leeslint.

Specificaties

Nederlands | 9789056723194

Titel Dokter Zjivago
Auteur Boris Pasternak
Secundaire auteur Nico Scheepmaker
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : Signatuur, 2009
Overige gegevens 599 p - 24 cm
Annotatie Oorspr. Nederlandse uitg.: Utrecht [etc.] : Bruna, 1958. - (Grote beren ; 1) - Vert. van: Doktor ivago. - Milano : Feltrinelli, 1957
ISBN 9789056723194
PPN 317236482
Genre historische roman
Thematrefwoord Maatschappijkritiek ; Sovjet-Unie
Taal Nederlands