Canon met de kleine c
Boek

Canon met de kleine c 50 verhalen en liederen bij de Canon van Nederland (cop. 2008)/ Theo Meder, Ruben A. Koman, Gerard Rooijakkers, [ill.: Atlas van Stolk ... et al.]

Mondeling overgeleverde volksverhalen, liederen en persoonlijke getuigenissen als aanvulling op de historische canon van Nederland.

Aanwezigheid

Recensie

Deze 'kleine canon' wil de officiële historische canon van Nederland (2006) - gebaseerd op schriftelijke bronnen - verrijken met teksten uit de mondelinge overlevering en geeft daartoe bij elk venster van deze canon een verhaal, lied of persoonlijke getuigenis, waarin niet de werkelijkheid als zodanig, maar de verbeelding en beleving ervan centraal staan. De opbouw van elk venster is als volgt: eerst een introductie, dan de tekst of samenvatting ervan en vervolgens een commentaar waarin wordt ingegaan op het onderscheid tussen 'Wahrheit und Dichtung', en de wijze van aansluiting bij de canon. Tenslotte wordt literatuur vermeld. Met vele afbeeldingen in kleur en zwart-wit, lay-out in onderscheiden kleuren, glossarium, namen- en zakenregisters en een doorwrochte inleiding. Geschikt voor het onderwijs en een breed, historisch geïnteresseerd publiek.

Specificaties

Nederlands | 9789052944142

Titel Canon met de kleine c : 50 verhalen en liederen bij de Canon van Nederland
Auteur Theo Meder
Secundaire auteur Ruben A. Koman ; Gerard Rooijakkers
Type materiaal Boek
Uitgave Bedum : Profiel, cop. 2008 - Amsterdam : DOC Volksverhaal, Meertens Instituut
Overige gegevens 192 p - ill - 24 cm
Annotatie Uitg. in samenw. met: Leerstoel Nederlandse Etnologie, Universiteit van Amsterdam - Met lit. opg., reg
ISBN 9789052944142
PPN 314853073
Rubriekscode 931
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Volksverhalen; Nederland
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Canon