Smak
Boek

Smak ([2009])/ Nick Hornby, vert. [uit het Engels] door Elles Theulen

Het leven van de 16-jarige Sam (ik-figuur) wordt vooral beheerst door skateboarden. Wanneer zijn vriendinnetje zwanger blijkt te zijn, staat zijn leven op zijn kop. Vanaf ca. 15 jaar.

Recensie

Sam is een 16-jarige Engelse puber wiens grootste zorg is hoe hij zijn skateboard-trucs kan verfijnen. Op een dag slaat echter het noodlot toe: hij krijgt een nieuw vriendinnetje, Alicia. Als hij een keer zonder condoom met haar naar bed gaat, wordt ze zwanger, en zo krijgen twee jonge mensen die daar echt nog niet aan toe zijn opeens een kindje. De succesvolle auteur (bekend van onder andere 'High fidelity' en 'About a boy'; zijn boeken zijn bijna allemaal verfilmd) kruipt hier op wonderbaarlijke wijze in de huid (en het hoofd) van een puber. Hij weet vanuit dat perspectief (het verhaal wordt als ik-vertelling gebracht) een ontroerend portret te schetsen van wat een dergelijke ingrijpende gebeurtenis met je leven (en je toekomst) doet. Zoals gebruikelijk verbindt de auteur het 'hoge' (serieuze vragen over leven, liefde en idealen) met het 'lage' (Sams popcultuur en relativeringsvermogen en de auteurs grote gevoel voor humor). Die combinatie levert wederom een prachtige roman op, geschikt voor iedereen van 7 tot 77 en waard om door iedereen van 7 tot 77 gelezen te worden. Uitstekende vertaling. Vanaf ca. 15 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789047100706

Titel Smak
Auteur Nick Hornby
Secundaire auteur Elles Theulen
Type materiaal Boek
Uitgave [Amsterdam etc. : Eldorado], [2009]
Overige gegevens 270 p - 21 cm
Annotatie Uitgeversnaam en ISBN van omslag. - Titelp. en colofon vermelden naam en ISBN van oorspr. uitg - Oorspr. Nederlandse uitg.: Amsterdam [etc.] : Atlas, 2007 - Vert. van: Slam. - London : Viking, cop. 2007
ISBN 9789047100706
PPN 317667335
Thematrefwoord Puberteit ; Skateboarden ; Ongewenste zwangerschappen
Taal Nederlands