Het Zwanenmeer
Boek

Het Zwanenmeer een muzikaal prentenboek (cop. 2009)/ tekst van Marko Simsa, met ill. van Doris Eisenburger ; een sprookjesballet van Peter Iljitsj Tsjaikovski ; [vert. uit het Duits van Tjalling Bos]

Als prins Siegfried wordt gedwongen een vrouw te kiezen, ontmoet hij een meisje die door een tovenaar in een zwaan veranderd is. Bewerking van het bekende muzikale sprookje met paginagrote aquarellen en cd. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Prins Siegfried en de betoverde (zwanen)prinses Odette willen met elkaar trouwen. Door list, echter, zorgt tovenaar Von Rothbart ervoor dat de prins eeuwige trouw belooft aan zijn eigen dochter. Groot formaat, luxe uitgevoerd prentenboek naar de wereldberoemde partituur van de Russische componist Tsjaikovski (1876) waarbij de verhaallijn primair door de muziek werd bepaald, hetgeen spraakmakend was in die tijd. In het ballet zijn er nadien verschillende slotscènes ontstaan, omdat in de originele uitvoering sprake was van zelfmoord van de geliefden. Ook in dit prentenboek overwint het goede en is er een happy end. De paginagrote, dynamische aquarellen verbeelden een sprookjesachtige (ballet)wereld. Het gebruik van licht-donker, vervaging en spiegelingen ondersteunt de sfeer. Toegevoegde kindfiguurtjes verhogen de betrokkenheid. De tekst bestaat uit korte zinnen; de lezer wordt rechtsreeks aangesproken. De getallen naast de tekst verwijzen naar de correspondererende muziek op de cd (ca. 50 minuten) waarop 'Het zwanenmeer' door het Radio Symfonieorkest van Slowakije wordt vertolkt. De schutbladen achterin bevatten de eerste vijf balletposities (jargon wordt uitgelegd) en de inhoudsopgave van de cd. Eerder verschenen bewerkingen van J.Verstegen en L. Zwerger*. Vanaf ca. 6 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789051160826

Titel Het Zwanenmeer : een muzikaal prentenboek
Auteur Marko Simsa
Secundaire auteur Doris Eisenburger ; Tjalling Bos ; Petr Il'ic Cajkovskij
Type materiaal Boek
Uitgave Rijswijk : De Vier Windstreken, cop. 2009
Overige gegevens 30 p - ill - 32 cm - cd
Annotatie Vert. van: Schwanensee. - Wien [etc.] : Betz, cop. 2008
ISBN 9789051160826
PPN 317653008
Rubriekscode Duits 863
Taal Nederlands
PIM Rubriek Sprookjes en Volksverhalen
PIM Trefwoord Sprookjes