Waarom ik voel wat jij voelt
Boek

Waarom ik voel wat jij voelt intuïtie en het geheim van spiegelneuronen (cop. 2009)/ Joachim Bauer, vert. [uit het Duits] door Trudy Schermer-Lodema

Uitleg over de zogenoemde spiegelzenuwcellen, die de mens in staat stellen om via een soort innerlijke stimulatie te voelen wat in een andere mens gebeurt.

Aanwezigheid

Recensie

Het boek handelt over spiegelzenuwcellen of spiegelneuronen (Engels: 'mirror neurons') in relatie tot neurobiologische resonantie. De auteur vat het als volgt samen: 'De spiegelneuronen gebruiken de neurobiologische inventaris van de waarnemer om hem via een soort innerlijke stimulatie te laten voelen wat in andere mensen die hij gadeslaat, gebeurt.' De auteur koppelt de functie van de spiegelneuronen vervolgens aan een fors aantal zaken als autisme, het ontstaan van taal, hartstocht, sociale gemeenschap, milieu en onderwijskunde, psychotherapie et cetera. De uitleg over de neurofysiologie van spiegelneuronen blijft oppervlakkig. Er is voor de geïnteresseerde lezer wel een uitgebreid literatuuroverzicht met Engels- en Duitstalige boeken en artikelen, vaak op het niveau van de neurobiologische research. Verder een flink aantal eindnoten. Met twee schemata in zwart-wit. De auteur is internist en psychiater.

Specificaties

Nederlands | 9789063054007

Titel Waarom ik voel wat jij voelt : intuïtie en het geheim van spiegelneuronen
Auteur Joachim Bauer
Secundaire auteur Trudy Schermer-Lodema
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam [etc.] : Archipel, cop. 2009
Overige gegevens 168 p - ill - 22 cm
Annotatie Met lit. opg - Vert. van: Warum ich fühle, was du fühlst. - Hamburg : Hoffmann und Campe, cop. 2005
ISBN 9789063054007
PPN 318118742
Rubriekscode 414.9
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Intuïtie
PIM Rubriek Geestelijk leven
PIM Trefwoord Gedrag