Heidi
Boek

Heidi (cop. 2009)/ Johanna Spyri, Maja Dusíková [ill.], verkorte tekst voor dit prentenboek geschreven door Katja Alves en bew. [uit het Duits] door Ineke Ris

Heidi woont bij haar grootvader in de bergen. Als ze naar de stad verhuist om een gehandicapt meisje gezelschap te houden, krijgt ze heimwee naar haar grootvader en haar vrienden. Prentenboek met grote aquarellen. Vanafca. 4 jaar.

Recensie

Na de dood van haar ouders wordt de kleine Heidi bij haar grootvader, die in de bergen woont, gebracht. Na enkele maanden gaat ze naar de stad als vriendinnetje voor de gehandicapte Klara. Daar wordt ze ziek van heimwee, ook al geeft een man haar een paar katjes. Tenslotte begrijpt de dokter dat Heidi terug moet naar opa in de bergen. Daar komt Klara in de zomer logeren en sterkt zo aan dat ze haar rolstoel niet meer nodig heeft. Prentenboek met een zo sterk verkorte tekst van het klassieke jeugdboek van de Zwitserse schrijfster (1827-1901) dat de gebeurtenissen soms wel erg snel op elkaar volgen. Zo komt Klara op een pagina Heidi bezoeken, gooit Heidi's vriendje Klara's rolstoel uit jaloezie de afgrond in en knapt Klara zo sterk op dat ze die rolstoel niet meer nodig heeft: ze kan weer lopen. De lieve, romantische aquarellen met een ouderwetse sfeer lopen soms door over twee pagina's. Er zijn details te zien als een eekhoorn, vogels, konijnen. In de tekst wordt een rond gat in het dak genoemd, op de illustratie zit dat gat in de muur. De zinnen zijn eenvoudig en kort. Voorlezen vanaf ca. 4 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789051161083

Titel Heidi
Auteur Johanna Spyri
Secundaire auteur Katja Alves ; Ineke Ris ; Maja Dusikova
Type materiaal Boek
Uitgave Rijswijk : De Vier Windstreken, cop. 2009
Overige gegevens [26] p - ill - 33 cm
Annotatie Vert. van: Heidi. - Zürich : NordSüd Verlag, cop. 2009
ISBN 9789051161083
PPN 318771942
Thematrefwoord Heimwee ; Lichamelijk gehandicapten ; Vriendschap ; Grootouders
Taal Nederlands