De laatste duik van de dag
Boek

De laatste duik van de dag nagelaten proza (cop. 2009)/ Adriaan Jaeggi, [samenst. Sabine Gieben ... et al. ; inl.: Jaap Scholten ... et al.]

Nagelaten proza van de Nederlandse schrijver (1963-2008): columns, poëzierecensies, verhalen en fragmenten van een onvoltooide roman.

Aanwezigheid

Recensie

Adriaan Jaeggi (1963-2008) was een veelzijdig Nederlands schrijver. In 'De laatste duik van de dag' is een selectie van zijn nagelaten werk opgenomen: columns, (poëzie-)recensies, korte verhalen en fragmenten uit de onvoltooide roman 'Pluto'. In deze zeer verzorgde uitgave becommentarieert Jaeggi op eigenzinnige en geestige wijze werk van dichters als Boskma, Stitou, De Waard, Schierbeek en de volgens Jaeggi onberekenbare Pfeiffer. Laatstgenoemde is in zijn ogen belangrijk voor de Nederlandse poëzie vanwege de hoge eisen die hij aan poëzie stelt, ondanks een poëtica die 'niet eenduidig, vaak vals en tegenstrijdig is'. Verder korte verhalen zoals 'Nora', ogenschijnlijk argeloos, of 'Tessels dromen', over een vader die altijd zal beschutten. Met een voorwoord van Jaap Scholten en Tommy Wieringa, die Jaeggi typeren als een schrijver die zichzelf op elegante wijze wist te vermijden in zijn werk, maar deze 'veilige buffer van de fictie' moest verlaten toen hij ziek werd. Daarover lezen we in 'de laatste columns', precieze en levendige teksten waarin Jaeggi gevoel en feit rond zijn ziekte noemt. Gebonden; kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789046806012

Titel De laatste duik van de dag : nagelaten proza
Auteur Adriaan Jaeggi
Secundaire auteur Sabine Gieben ; Jaap Scholten
Type materiaal Boek
Uitgave [Amsterdam] : Nieuw Amsterdam, cop. 2009
Overige gegevens 276 p - 21 cm
ISBN 9789046806012
PPN 318214202
Genre verhalenbundel
Taal Nederlands