Sprekende werken
Boek

Sprekende werken over de ethische zeggingskracht van literatuur : opstellen opgedragen aan Jacques De Visscher (cop. 2009)/ onder red. van Marcel Becker, Paul van Tongeren

Bijdragen vanuit filosofisch perspectief over binnen- en buitenlandse literatuur, onder meer van Racine, Stifter, Rilke, Coetzee, Pamuk en Thomése.

Aanwezigheid

Recensie

Als filosofen het over literatuur hebben, gebruiken ze teksten vaak alleen als voorbeeld of illustratie. Deze bundel met opstellen van filosofen wil daarentegen 'literaire werken laten spreken in de filosofie'. Het verhindert niet dat nogal wat boeken die hier ter sprake komen - oudere van Racine, Stifter, Rilke en recentere van o.m. Coetzee, Pamuk, Thomése - vertaald worden in een taal die de hunne niet is, en niet alleen vanwege het jargon. Dat komt ook doordat de filosofen, hoe inventief ze ook lezen, vooral aandacht voor de inhoud en het expliciete hebben. Daarop wijst al de ondertitel: Over de ethische zeggingskracht van literatuur. Voor degenen die de betreffende boeken kent, zijn de interpretaties zeker interessant. En wat bij dit soort mengelwerk telt: zeker de helft van de achttien bijdragen is de moeite waard. De opstellen werden opgedragen aan Jacques De Visscher bij zijn afscheid als hoogleraar 'filosofie en literatuur' in Nijmegen.

Specificaties

Nederlands | 9789055739363

Titel Sprekende werken : over de ethische zeggingskracht van literatuur : opstellen opgedragen aan Jacques De Visscher
Secundaire auteur Marcel Becker ; Paul van Tongeren ; Jacques De Visscher
Type materiaal Boek
Uitgave Budel : Damon, cop. 2009
Overige gegevens 178 p - 23 cm
Annotatie Uitg. in samenw. met CvE - Met lit. opg
ISBN 9789055739363
PPN 318218615
Rubriekscode 823
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Letterkunde; Filosofische aspecten; Opstellen

Relaties/Serie

CvE boekenreeks

CvE boekenreeks (2004-...)

vol. 16
Uitgeleend