Een seculiere tijd
Boek

Een seculiere tijd (2009)/ Charles Taylor, vert. [uit het Engels] door Marjolijn Stoltenkamp ; met een inl. van Ger Groot

Historisch onderzoek naar de vraag of religie en rede naast elkaar kunnen bestaan, en naar de historische wortels van de huidige seculiere tijd.

Recensie

Heeft religie in deze moderne tijd, waarin God steeds meer naar de achtergrond verdwijnt, nog bestaansrecht? Op deze vraag wil de Canadese katholieke filosoof een (bevestigend) antwoord geven. Hij doet dat door op zoek te gaan naar de wijze waarop het huidige 'exclusieve humanisme' tot stand is gekomen. Hoe kon het dat in de westerse wereld tot 1500 ongeloof niet bestond en dat het na 2000 daar eerder regel dan uitzondering is? Volgens Taylor zijn de veranderingen, zoals het toenemende belang van het individu en de verwetenschappelijking, niet naast, maar vanuit het christendom ontstaan. Daarom ook kunnen volgens hem wetenschap en religie (of spiritualiteit) naast elkaar bestaan. In feite is het genuanceerde, maar soms alle kanten uit meanderende werk een pleidooi voor religieuze diversiteit en tolerantie. Èn meteen ook een aanklacht tegen atheïstische denkers, zoals Daniel Dennett, die menen dat religie langzaam maar zeker gedoemd is te verdwijnen. Om het prikkelende boek, voorzien van noten en index, goed te begrijpen, is een behoorlijke filosofische en theologische bagage vereist. Verzorgde uitgave.

Specificaties

Nederlands | 9789047701569

Titel Een seculiere tijd
Auteur Charles Taylor
Secundaire auteur Marjolijn Stoltenkamp ; Ger Groot
Type materiaal Boek
Uitgave Rotterdam : Lemniscaat, 2009
Overige gegevens 1146 p - 24 cm
Annotatie Met index - Vert. van: A secular age. - Cambridge, MS : The Belknap Press of Harvard University Press, 2007
ISBN 9789047701569
PPN 318229773
Rubriekscode 205
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Secularisatie; Geschiedenis; Filosofische aspecten