Het verdriet van een Amerikaan
Boek

Het verdriet van een Amerikaan ([2009])/ Siri Hustvedt, vert. [uit het Engels] Marian Lameris en Liesbeth Teixeira de Mattos

Een psychiater verdiept zich in het leven van zijn overleden vader die hij nooit goed heeft gekend en stuit daarbij op langverzwegen geheimen.

Recensie

De Amerikaanse schrijfster (1955), die eerder een poëziebundel, drie romans en een essay publiceerde, brak internationaal door met de roman 'Wat me lief was'. Ook nu staan complexe familierelaties centraal, afwezige vaders en al te aanwezige moeders. Er loopt geen personage rond dat niet wordt achtervolgd door het verleden, de geesten van overleden geliefden en familiegeheimen. Als Erik en Inga na de dood van hun vader een brief van een onbekende vrouw vinden, gaan ze op onderzoek. Therapeut Erik worstelt daarnaast met zijn afhankelijkheid van zijn patiënten en raakt in de ban van zijn buurvrouw. Zijn zus Inga moet afrekenen met een bemoeizieke journaliste en insinuerende brieven over haar overleden echtgenoot. In de roman heeft Hustvedt de memoires van haar eigen vader verwerkt, zijn moeizame jeugd op het platteland tijdens de depressie, zijn frontervaringen. Een diepgaande psychologische roman, bevolkt met intrigerende personages, geschreven in een rijk geschakeerde stijl die de pijn van het praten en het verzwijgen voelbaar maakt. Paperback, vrij kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789023441632

Titel Het verdriet van een Amerikaan
Auteur Siri Hustvedt
Secundaire auteur Marian Lameris
Type materiaal Boek
Editie 2e dr;
Uitgave Amsterdam : De Bezige Bij, [2009]
Overige gegevens 348 p - 22 cm
Annotatie Oorspr. Nederlandse uitg.: 2008 - Vert. van: The sorrows of an American . - New York : Holt, 2008
ISBN 9789023441632
PPN 318942984
Genre psychologische roman
Thematrefwoord Geheimen
Taal Nederlands