Reinaert de Vos
Boek

Reinaert de Vos (2008)/ vert. [uit het Middelnederlands] door Karel Eykman, met ill. van Sylvia Weve en een naw. van Rik van Daele

Vertaling in gepaard rijmende niet-metrische verzen van het middeleeuwse dierenepos.Reinaert de Vos wordt aan het hof van Koning Nobel gedaagd. Met gladde tong weet hij zich er steeds uit te praten. Eigentijdse versie op rijm van de middeleeuwse dierenfabel. Met illustraties. Vanaf ca. 14 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Reinaert de Vos wordt gedaagd aan het hof van koning Nobel voor moord, overspel en diefstal. Met gladde tong en sluwheid weet hij zich er steeds uit te praten, een spoor van slachtoffers achterlatend. Hertaling van een middeleeuws dierenepos, op rijm, net als de vertaling van E. van Altena (1979), en ongekuist, zoals de prozabewerkingen van P. Biegel (1972, herdr. 2000) en H. van Daele (2006)*. Vrijwel gelijktijdig verscheen de Reinaertvertaling van Ard Posthuma** (1942). Er is ook een rapversie van Charlie May (2008)***. Indeling: proloog, zes hoofdstukken en een verhelderend nawoord van Reinaert deskundige R. van Daele. De rijmdwang levert soms gewrongen zinnen op, maar de taal is ook klankrijk (zijn smerige begerige mond) en geestig (Hier ligt Coppe, zij is overleden / Een goede scharrelkip rust hier in vrede.) Krachtige, op houtsneden geënte illustraties versterken de sfeer. Fraaie lay-out. Lange, ononderbroken teksten met verwarrend veel namen, familiebanden en gebeurtenissen voor onervaren lezers. Vooral hardop lezen kan het middeleeuwse, maar tijdloze, maatschappijkritische dierenepos tot leven brengen. Voor iedereen vanaf ca. 14 jaar; ook goed te gebruiken in het voortgezet onderwijs.

Specificaties

Nederlands | 9789044612226

Titel Reinaert de Vos
Uniforme titel Reinaert
Secundaire auteur Karel Eykman ; Rik Van Daele ; Sylvia Weve
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Prometheus, 2008
Overige gegevens 149 p - ill - 21 cm
Annotatie Hertaling naar het Comburgse handschrift (hs. A, ca. 1410)
ISBN 9789044612226
PPN 31436238X
Rubriekscode Nederlands 872
Taal Nederlands
PIM Rubriek Schrijvers en Boeken
PIM Trefwoord Reinaert