De erfenis van Da Vinci
Boek

De erfenis van Da Vinci wereld en wetenschap van Leonardo (cop. 2009)/ Stefan Klein, vert. uit het Duitsn door Annemarie Vlaming

Studie over Leonardo da Vinci (1452-1519) als kunstenaar en wetenschapsbeoefenaar, zijn uitmuntende waarnemingsvermogen en over de blijvende betekenis van zijn werk.

Aanwezigheid

Recensie

Schrijver Stefan Klein (voormalig wetenschapsredacteur van Der Spiegel) belooft dat het er in dit boek om gaat 'een van de meest bijzondere mensen die ooit heeft geleefd als het ware van binnenuit te leren kennen en de wereld door zijn ogen te zien.' Klein doet dat onder meer via studies die hartchirurgen, natuurwetenschappers en ingenieurs van aantekeningen en kunstwerken van Leonardo da Vinci (1452-1519) maakten. Wordt deze claim ook waargemaakt? Klein begint zijn beschrijvingen vaak vanuit het werk van de schilder en wetenschapper avant la lettre om van daaruit de kennis over de meester uit te bouwen met bevindingen uit studies van anderen en zichzelf. Hij beschrijft onder meer het enorm grote waarnemingsvermogen van Da Vinci, maar hij is zelf eveneens een scherp waarnemer die zijn waarnemingen mooi weergeeft. Dit boek geeft een visie op Da Vinci die zowel in de breedte als in de diepte de veelzijdigheid van de meester toont. Uiteraard blijft het een interpretatie, maar wel een mooie die in ieder geval een knappe poging doet om de wereld door de ogen van Da Vinci te zien. Met talrijke afbeeldingen in zwart-wit en kleur, een chronologisch overzicht, eindnoten, een literatuuropgave en register.

Specificaties

Nederlands | 9789026322099

Titel De erfenis van Da Vinci : wereld en wetenschap van Leonardo
Auteur Stefan Klein
Secundaire auteur Annemarie Vlaming
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Ambo, cop. 2009
Overige gegevens 260 p., [12] p. ill - ill - 22 cm
Annotatie Met lit. opg., reg
ISBN 9789026322099
PPN 321177886
Rubriekscode Italië 737.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Leonardo da Vinci
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Leonardo da Vinci